Филтри

Филтри

лв. - лв.

В подкатегорията “Филтри за влагоабсорбатори” ще намерите сменяеми филтри и консумативи за различни модели битови и професионални обезвлажнители с подробни описания на техните характеристики и цени. Предлагаме висококачествени продукти с гарантиран произход на доказани световни и български производители. Всеки продукт отговаря на най-високите стандарти за качество и безопасност и следва глобалните тенденции за екологична съобразност.

Влагоабсорбаторът служи за обезвлажняване на въздуха и регулиране нивото на относителната влажност в помещението. В процеса на изсушаване, обаче, в уреда навлизат различни частици, прах и микроорганизми от въздуха, които се улавят от филтриращата му система. За да се подсигури качествена, надеждна и дълготрайна работа на обезвлажнителя, е необходимо да се поддържат и почистват различните видовете филтри.

ВЪЗДУШЕН ФИЛТЪР за влагоабсорбатори

Повечето модели влагоабсорбатори разполагат с постоянен въздушен филтър, който представлява пластмасова рамка с филтърна мрежа от бактерициден материал, като бактерицидните свойства се запазват през целия експлоатационен живот на уреда. Предназначението му е да задържа прах, косми и други замърсители, да предпазва вътрешността на уреда и да поглъща вредни микроорганизми. Необходимо уточнение е, че обезвлажнителят не може да се използва без въздушен филтър! За тази цел е добре винаги да се поддържа чист. Почистването му следва да бъде от един до няколко пъти в седмицата при по-замърсена среда, или от един до няколко пъти в месеца при не толкова замърсена среда. Въздушният филтър е позициониран под защитната решетка на гърба на изсушителя. След изваждането му, филтърът се почиства с прахосмукачка (препоръчително с накрайник с четка) или под течаща хладка вода до 40°C. Ако за почистването се използва вода, филтърът се изтръсква и подсушава при стайна температура и защитен от пряка слънчева светлина. Важно уточнение е, че въздушният филтър не може да се почиства в пералня или съдомиялна машина! Препоръчително е при всяко изваждане и почистване на филтъра да се почистват с прахосмукачка въздушните отвори и защитната решетка.

ФИЛТЪР С АКТИВЕН ВЪГЛЕН за влагоабсорбатори

Във филтриращата система на други модели е включен и филтър с активен въглен. Той може да бъде както фабрично включен в устройството, така и да бъде допълнително добавен при желание. Доказано е, че активният въглен притежава силни адсорбционни свойства и ефективно премахва неприятните миризми и токсините както от водата, така и от въздуха. Той действа, като улавя замърсяванията и химикалите в порестата си структура, предотвратявайки тяхната рециркулация във въздуха. Също така задържа фини прахови частици, спори на мухъл и плесени, кожни акари и други подобни алергени, включително цветен прашец. Максималната употреба на този филтър е от 6 до 8 месеца в зависимост от замърсяването, след което е препоръчително да се смени с нов. Почиства се с прахосмукачка и не трябва да се пере. Необходимо уточнение е, че обезвлажнителят може да се използва и без сменяем филтър с активен въглен.

ХЕПА ФИЛТЪР за влагоабсорбатори

Някои модели изсушители са снабдени със сменяем ХЕПА филтър - High Efficiency Particulate Air Filter (Високоефективен въздушен филтър за твърди частици). Задачата му е да премахне и улови дори най-малките частици и суспендирани вещества от въздуха (по-големи от 0,3 µm/микрона), като микроби, бактерии, вируси, спори, цветен прашец, акари и др. ХЕПА филтрите са разделени в два медицински класа:
ХЕПА медицински клас 13 - абсорбират над 99,95% от суспендираните вещества от въздуха в помещенията
ХЕПА медицински клас 14 - абсорбират нас 99,995% от микрочастиците
Благодарение на фината си филтърна структура тези филтри значително подобряват качеството и характеристиките на въздуха в офиси и жилищни помещения. Препоръчителна е смяната на ХЕПА филтъра 1-2 пъти в годината или в следните случаи:
филтърът има променен цвят - стане сив
уредът връща силна миризма във въздуха - полепналите прах и замърсявания се връщат обратно в помещението
потокът на освободения въздух е неравномерен - примесите, натрупани в определени области на филтъра пречат на равномерното разпределение на въздуха

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ за влагоабсорбатори

Влагоабсорбаторът събира много малко вода - каква е причината?
Възможно е както уредът да е достигнал нивото на желаната влажност в помещението и да е режим на изчакване, така и неговият въздушен филтър да е запрашен или задръстен. Препоръчително е почистването на филтъра с прахосмукачка или хладка вода.

Трябва ли да сменям въздушния филтър на влагоуловителя?
При повечето модели влагоуловители не се налага смяна на въздушния филтър, а само неговото редовно почистване и поддръжка.

Обезвлажнителят има само въздушен филтър. Мога ли да добавя втори филтър?
Да, стига моделът обезвлажнител да има фабрично предвидено отделение за добавяне на втори филтър. Препоръчително е вторият филтър да бъде с активен въглен за постигането на по-здравословен микроклимат и качествена въздушна среда.

Колко често трябва да се сменя филтъра с активен въглен на домашен изсушител за въздух?
Максималната употреба на филтъра с активен въглен при битовите изсушители е от 6 до 8 месеца.

Мога ли да измия ХЕПА филтъра на влагоабсорбатора?
Не, не е желателно. ХЕПА филтрите са немиещи филтри. Препоръчителна е подмяната с нов.

Има ли универсални филтри за домашни обезвлажнители?
Не, за всеки модел домашен обезвлажнител е произведен прилежащия му вид филтър и по структура, и по размер.

За какво служат филтрите във влагоабсорбаторите?
Филтриращата система на влагоабсорбатора служи за подобряване качеството на изсушавания въздух. Също така филтрите предпазват вътрешността на уреда от замърсяване.

Показване на 1 от 1 продукта
10.00лв.