Филтри

Филтри

лв. - лв.
m² -

В подкатегорията “Професионални влагоабсорбатори” ще намерите богата гама от различни видове индустриални и професионални обезвлажнители с подробни описания на техните характеристики и цени. Предлагаме висококачествени продукти с гарантиран произход на доказани световни и български производители. Всеки уред отговаря на най-високите стандарти за качество и безопасност и следва глобалните тенденции за екологична съобразност.

Професионалният влагоабсорбатор е електроуред, който служи за намаляване и регулиране на влагата във въздуха в големи по обем помещения, като по този начин се предотвратява появата на неприятни миризми, плесен и мухъл и се създава по-здравословна въздушна среда и комфортна обстановка. Други често срещани понятия за този уред са професионален влагоуловител, промишлен обезвлажнител, индустриален изсушител, професионален де-овлажнител, промишлен влагопоглъщащ кондензатор, индустриален влагорегулатор и др. Промишлените влагоуловители се отличават с висока производителност на изсушаване и голям работен капацитет при ниски експлоатационни разходи - това ги прави едни от най-популярните уреди за регулиране на влажността във въздуха в големи по обеми зони, като строителни площадки, складови помещения, басейни и СПА центрове, спортни комплекси, оранжерии, фармацевтични предприятия и складове, галерии и музеи, библиотеки, архиви, банкови трезори, печатници, предприятия в селското стопанство и консервната промишленост, винопроизводство, млекопреработване, месопреработвателни предприятия, хлебопроизводство, сладкарско производство и др. Често индустриалните влагоабсорбатори се използват за възстановяване на нанесени водни щети след наводнение или аварии, както и за по-бързо изсушаване на строителните материали по време на ремонт или строеж на нова сграда.

Професионалните обезвлажнители, според използваните методи за намаляване на влажността, биват два вида:

 • кондензационни - този вид притежават хладилен компресор, наричат се още изсушители с хладилен агент, и
 • адсорбционни - този вид са без компресор, наричат се още абсорбиращи или изсушители на десикант.

КОНДЕНЗАЦИОНЕН ТИП професионални влагоабсорбатори:

Кондензационният влагоуловител, наричан още изсушител с хладилен агент, е най-често използваният индустриален уред в практиката. Това се дължи на неговата икономичност, достъпна цена и лесна инсталация - характеристики, правещи го ефективен избор за повечето потребители и бизнеси. Той е предпочитан най-често в търговския и промишления сектор, когато е необходим постоянен и надежден процес на изсушаване на въздуха. Кондензационният обезвлажнител може да бъде самостоятелен уред, който се включва в захранването, настройва се желаното ниво на влажност във въздуха и той стартира работа, като събира отделената влага (кондензата) в предназначен за целта резервоар. На този принцип работят мобилните модели влагоабсорбатори, които се използват в строителството например. Има случаи, обаче, в които при обезвлажняване на басейн или СПА център, се налага уредът да остане скрит и да се монтира в специално машинно помещение. Тогава засмукването на влажния въздух и нагнетяването на сухия въздух става посредством въздуховод, а отделената влага се оттича директно в канал. Кондензационният изсушител работи на термопомпен принцип, подобно на климатиците. Влажният въздух се засмуква и преминава през изпарителя, който е с по-ниска температура и по този начин въздухът се охлажда до точката на оросяване. Излишната влага полепва по самия изпарител и се стича в специална вана, която се намира под него. След изпарителя, изсушеният въздух преминава и през кондензатора на термопомпената система и се загрява отново преди да бъде върнат в помещението.

Работната температура на обезвлажнителите от кондензационен тип е между 5°C и 36°C. Важно уточнение е, че номиналните стойности за капацитета на кондензационните влагоуловители се дават при параметри на обработвания въздух - температура 30°C и влажност 80%. При намаляване на който и да е от двата параметъра, капацитетът на уредите също намалява много бързо.

АДСОРБЦИОНЕН ТИП професионални влагоабсорбатори:

Адсорбционният професионален влагоуловител не е толкова популярен в сравнение с кондензационния. Причините за това са, че е по-скъп, генерира по-високи разходи и инсталацията му е доста по-сложна. Въпреки това, абсорбиращият обезвлажнител е особено ефективен при изсушаване на въздуха при ниски температури. Това го прави подходящ избор за осигуряването на безопасен климат при производствени процеси и запазването на машини, оборудване и помещения. Този вид индустриален влагоабсорбатор работи с т.нар. адсорбиращ ротор. В него е поставен силиконов гел, който притежава голяма способност да абсорбира водни молекули. Вентилатор помага на влажния въздух да мине през ротора, като по време на това преминаване се отделят водните молекули. Впоследствие изсушеният въздух се връща обратно в помещението. Необходимо е роторът да се регенерира, тъй като капацитетът му на адсорбция не е безкраен. За тази цел служи допълнителен въздушен поток, който преди да мине през ротора се подгрява до достигането на много висока температура. Най-често за подгряване на този регенеративен поток се използват електрически нагреватели, но при по-високи мощности могат да бъдат използвани и алтернативни топлинни източници, като пара или газ. При самото преминаване въздушният поток поема водните молекули по повърхността на ротора, като накрая се изхвърля навън, заедно с поетата влага. Двата процеса - регенерация на ротора и адсорбция, протичат едновременно, така че не е необходимо прекъсване на работата на устройството.

Работната температура на адсорбционните изсушители е от -30°C до 32°C и са способни да поддържат изключителни ниски нива на влажност на въздуха - под 40%, дори и при екстремно ниски температури в помещението.

СРАВНЕНИЕ НА ЕФЕКТИВНОСТТА

 1. Капацитет и скорост на обезвлажняване за денонощие
  Основно предимство, по този критерий, имат кондензационните влагоуловители пред адсорбционните - те могат да премахнат по-голям обем влага, над 50L на денонощие.
 2. Работна температура
  Двете технологии работят по различен начин в ниския температурен диапазон. По този критерий водещи са адсорбционните изсушители, тъй като  силикагелният десикант абсорбира влагата, независимо от температурата. Кондензационните изсушители страдат от спад в капацитета на обезвлажняване при по-ниски температури, тъй като по-трудно се достига точката на оросяване и по-трудно се постига кондензацията на влага от студения въздух.
 3. Първоначална инвестиция и последващи разходи
  Кондензационните обезвлажнители са много по-достъпни за повечето потребители и бизнеси и откъм начална инвестиция, и откъм консумирана мощност по време на експлоатация,  в сравнение с абсорбиращите. 
  Вид професионален изсушителЦенови диапазонДиапазон на консум. мощност
  Кондензационенот 1000 до 15000 лвот 500W до 2700W
  Адсорбционенот 5000 до 50000 лвот 700W до 3000W
 4. Ниво на шум
  Адсорбционните влагоабсорбатори са с изключително редуцирани шумови нива поради липсата на компресор. Кондензационните, от своя страна, въпреки наличието на хладилен компресор, произвеждат шум в диапазона 50-60dB.
 5. Тегло, размери и маневреност
  Кондензационните изсушители са значително по-тежки и по-обемни, поради наличието на компресор и други тежки компоненти, но за сметка на това, в повечето са случаи, са снабдени с удобна дръжка и колела. И двата вида професионални влагоуловители предлагат гъвкавост при използването им - портативен и/или статичен монтаж, стенен открит монтаж, таванен скрит монтаж и др.

ИЗБОР НА ПРОФЕСИОНАЛЕН ИЗСУШИТЕЛ

При избора на професионален изсушител е препоръчително да се вземат предвид следните стойности:

 • обемът на помещението или зоната, която ще се обезвлажнява - дава информация какъв трябва да бъде въздушният дебит на професионалния влагоуловител
 • средната температура, която се поддържа в помещението - дава информация какъв тип професионален влагоуловител ще бъде ефективен в това помещение
Изчисляване на обема на помещението / въздушен дебит на уреда

Обемът е резултатът от умножението на широчината по дълбочината по височината на помещението. Например, обемът на помещение с размери 4m x 5m и височина 3m е:

V = 4 x 5 x 3 = 60m³

За да разберем какъв е препоръчителният въздушен дебит на професионалния влагоуловител, следва да приложим тази формула:

V x 3 = 60 x 3 = 180m³/h

За помещение с обем от 60m³ ще бъде необходим професионален изсушител с въздушен дебит от поне 180m³/h.

Поддържана средна температура в помещението / вид професионален изсушител

Ако поддържаната средна температура в помещението е около 15°C-20°C, в този случай помещението ще се обезвлажни ефективно от професионален кондензационен изсушител. И обратно, ако поддържаната средна температура в помещението е в диапазона от -30°C до 4°C-5°C, тогава качествено изсушаване на въздуха ще постигне професионален влагоуловител от адсорбционен тип.

ПРОФЕСИОНАЛНИ ВЛАГОАБСОРБАТОРИ ЗА СТРОИТЕЛСТВО

След завършването и по време на нов строеж, съвременните методи включват и използването на професионални влагоуловители, за да се постигне бързо и качествено изсушаване на замазки, мазилки и други конструктивни елементи. Също така обезвлажняването се прилага и с цел да се елиминира излишната влага от материалите, използвани в процеса. Преди години строежът и завършването на дадена сграда отнемаше средно от 6 до 9 месеца, тъй като изсъхването на материалите се извършва единствено посредством естествената вентилация на сградата. В съвременното строителство, обаче, процесите са много по-ефективни и бързи благодарение на принудителното обезвлажняване с професионална техника. Най-често се използват професионални изсушители от кондензационен тип. При избор на промишлен влагоабсорбатор за изсушаване на сграда е препоръчително да се вземат под внимание следните фактори:

предполагаемо количество влага, което следва да бъде премахнато

външните температури, при които ще бъде експлоатиран уреда

какъв е времевият диапазон за завършване на обезвлажняването и изсушаването на сградата (крайният срок за завършване на строежа)

ПРОФЕСИОНАЛНИ ВЛАГОАБСОРБАТОРИ ЗА НАВОДНЕНИЕ

Все по-широко приложение намират промишлените влагоуловители в ситуации на водна авария, спукани тръби, течове или след наводнение. Влажността във високи нива може да причини множество здравословни и имуществени щети - поради това е от изключителна важност скоростта на изсъхване и обезвлажняване на засегнатото помещение или зони. В повечето случаи след наводнение е препоръчително да се използва професионален изсушител от кондензационен тип, тъй като капацитетът му на обезвлажняване е доста висок и успява да изсмуче над 50L* вода от стени и повърхности в рамките на денонощие. Друго удобство в подобна ситуация е директното оттичане на изсмуканата влага в канала чрез дренажна тръба, без да се налага ръчно да се изхвърля събраната вода от резервоара на уреда.

* ориентировъчен капацитет на обезвлажняване, зависи от техническите характеристики на конкретния модел уред

ПРОФЕСИОНАЛНИ ВЛАГОАБСОРБАТОРИ ЗА СКЛАДОВЕ

Работата на транспортни центрове, магазини, гаражи, складови помещения, халета и др. може да бъде обект на значителни материални и икономически щети поради неконтролирани нива на влажността във въздуха. Високата влажност може да причини множество проблеми - повреда на стоки, материали, строителни конструкции и оборудване, развитие и поява на конденз, плесен и мухъл, нарушен и нездравословен микроклимат за хората, обслужващи помещенията и др. Снабдяването с професионален влагоуловител може да редуцира подобни ситуации до минимум. Според това каква е складираната стока или оборудване и каква е необходимата температура, която следва да се поддържа в даденото хранилище, може да се ориентирате от какъв индустриален изсушител точно имате нужда. Промишлен кондензационен влагоуловител ще елиминира излишната влага от складови помещения, като:

 • складове за съхранение на билки и хигроскопични материали
 • фармацевтични складове
 • складове за архиви и документация
 • сървърни помещения с компютърна техника или работно оборудване
 • банкови трезори
 • печатни бази и др.

А в случай че в хранилището следва да се поддържат ниски температурни диапазони с цел запазване качеството на продукцията или оборудването, тогава промишлен влагоуловител от адсорбционен тип ще покрие стандартите за ниска влажност при ниски температури:

 • складове за съхранение на зърно, семена, захар, брашно и други хигроскопични суровини и материали, мелнични кули
 • складове за съхранение на мебели и други продукти от дървесина
 • складове, в които се осъществяват технологически процеси за химическата, фармацевтичната, хранително-вкусовата и електронната промишленост
 • хладилни складове, хладилни помещения, замразителни камери
 • при съхранение на военни боеприпаси, защита от корозия в самолети, танкове и друга военна продукция
 • при строителство и ремонт на кораби, както и в техните товарни отделения
 • помпени станции, контейнери, централи, рафинерии и др.

ПРОФЕСИОНАЛНИ ВЛАГОАБСОРБАТОРИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО

Употребата на професионални влагоабсорбатори ще подобри значително средата, в която се извършват производствени и технологични процеси. Регулирането на влажността в производствените помещения ще удължи срока на съхранение и качеството на готовата продукция. Според това каква е произвежданата продукция или оборудване и каква е необходимата температура, която следва да се поддържа в даденото предприятие, може да се ориентирате от какъв индустриален изсушител точно имате нужда. Промишлен кондензационен влагоуловител ще елиминира излишната влага от производствени помещения, като:

 • оранжерии
 • сгради за производство и сушене на билки
 • консервни фабрики
 • винарни
 • млекопреработвателни предприятия
 • месопреработвателни предприятия
 • хлебозаводи
 • сладкарски цехове и др.

А в случай че в производствения процес следва да се поддържат ниски температурни диапазони с цел запазване качеството на продукцията или оборудването, тогава промишлен влагоуловител от адсорбционен тип ще покрие стандартите за ниска влажност при ниски температури:

 • производство на лекарства
 • производствени линии за храни, химикали и препарати
 • лаборатории и научно-изследователски центрове
 • електропроизводство
 • дървообработка и др.

ПРОФЕСИОНАЛНИ ВЛАГОАБСОРБАТОРИ ЗА БАСЕЙНИ, ХОТЕЛИ И СПА ЦЕНТРОВЕ

В помещенията, в които има открити водни площи - като закрити частни басейни, джакузита, СПА центрове, закрити аквапаркове, хотели и др. , влажността се повишава значително поради високата степен на изпарение на водата. Прекомерно завишеното ниво на влага може лесно да бъде достигнато, което води до гниене, корозия или образуване на ръжда, плесен и мухъл. По този начин се причиняват сериозни щети както върху помещението, така и върху здравето на ползвателите му. За да се избегне всичко това, е препоръчително помещенията с открити водни площи да бъдат снабдени с промишлен влагоуловител от кондензационен тип. Този специално разработен за тази цел уред осигурява мощно и икономично изсушаване на въздуха на закритите басейни. Професионалният обезвлажнител се монтира лесно на стена, работи напълно автоматично и е способен да извлече големи количества влага от въздуха в помещението. Има случаи, обаче, в които се налага уредът да остане скрит и да се монтира в специално машинно помещение. Тогава засмукването на влажния въздух и нагнетяването на сухия въздух става посредством въздуховод, а отделената влага се оттича директно в канал. Професионалният влагоуловител абсорбира потенциалната енергия и, в съответствие с термопомпения принцип, дава до 3.5kW полезна топлина за всеки киловат, изразходван от уреда към въздуха на басейна. Така едновременно и разходите за отопление ще се редуцират, и ще бъде постигнат здравословен микроклимат в помещението - предпоставка за икономичен и ефективен начин на работа.

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ за професионални влагоабсорбатори:

 • Мога ли да използвам професионален влагоабсорбатор в домашни условия?
  • Да, стига да не са пречка по-големите размери и по-грубият дизайн на индустриалните уреди, и в следните случаи:
   • за голяма квадратура на стаите от Вашия дом - над 100m²
   • за гараж или мазе - съдържанието на влага в тези помещения често е много високо и използването на битов влагоуловител би било неефективно, тъй като последният има нисък капацитет на обезвлажняване и на практика уредът ще работи постоянно
   • след авария от теч във водопроводните инсталации, след наводнение
   • септичната яма е изградена под къщата

   Във всички останали случаи, различни от гореизброените, битовият влагоабсорбатор с по-изчистен и компактен дизайн успешно и ефективно ще регулира нивото на влажност във Вашия дом.

 • Каква е разликата между кондензационен и адсорбционен промишлен изсушител?
  • Основната разлика между двата вида промишлени изсушители се крие в това какъв е използваният метод за намаляване влажността на въздуха - дали е чрез кондензация (на термопомпен принцип) или чрез абсорбция. 
   наличие на компресорзависимост от температуратаразмер и тегло
   кондензационендадаобемни и тежки
   адсорбционенненекомпактни и леки

  Кондезационните изсушители притежават хладилен компресор, имат по-висок капацитет на обезвлажняване, но  работата им е силно зависима от околната температура. Те са големи по размер и тегло, но за сметка на това са доста маневрени, благодарение на дръжка или колела. Адсорбционните изсушители, от своя страна, нямат компресор и извличат влагата от въздуха на принципа на абсорбирането. Те са особено ефективни при ниски температури на работната среда и са способни да поддържат изключително ниско ниво на относителна влажност - под 40%. Те са със сравнително ниско тегло, компактни размери и различни варианти за монтаж - портативен, стационарен или вграден.

 • По какви критерии да избера индустриален обезвлажнител?
  • Два са основните критерия, съпровождащи правилния избор на подходящ индустриален обезвлажнител - обемът (кубатурата) на помещението, което ще се изсушава, и поддържаната работна температура в това помещение.
 • Какво количество влага изсмукват професионалните влагоуловители?
  • Количеството изсмукана влага зависи от капацитета на обезвлажняване на професионалния влагоуловител и от условията, при които ще работи уредът - температура на въздуха и ниво на относителна влажност на въздуха. Повечето професионални модели са способни да изсмучат до 50L влага от въздуха на денонощие.
 • Мога ли да използвам промишлен изсушител след водна авария?
  • Да, препоръчително е, тъй като е от изключителна важност скоростта на изсъхване и обезвлажняване на засегнатото помещение или зони, с цел предотвратяване на здравословни и имуществени щети.
 • Необходимо ли е да има влагоуловител в закрит басейн?
  • Да, препоръчително е, тъй като влажността се повишава значително поради високата степен на изпарение на водата от басейна, което води до гниене, корозия или образуване на ръжда, плесен и мухъл. По този начин се причиняват сериозни щети както върху помещението, така и върху здравето на ползвателите му.
 • Може ли професионален влагоабсорбатор да работи при отрицателни температури и да предпази помещението от мухъл?
  • Да, възможно е. Адсорбционните професионални влагоабсорбатори са особено ефективни при ниски температури на работната среда и са способни да поддържат изключително ниско ниво на относителна влажност - под 40%, което от своя страна превръща въздушната среда в несъвместима с образуването и развитието на спорите на мухъл, плесени или гъбички.
Показване на 2 от 2 продукта
 • Код: DY-55L
 • Производител/и: TWE
 • Мощност: 750 W
 • Гаранция: 2 години
 • WiFi: не
 • Ниво на шум: 58dB
 • Квадратура: 200 m²
2299.00лв.
 • Код: DY-85L
 • Производител/и: TWE
 • Мощност: 815 W
 • Гаранция: 2 години
 • WiFi: не
 • Ниво на шум: 58dB
 • Квадратура: 350 m²
2999.00лв.