Филтри

Филтри

лв. - лв.

В категорията "Работни кондензатори" ще откриете работни кондензатори с различен капацитет, като Ви прелагаме богат избор от различни микрофаради, покриващ повечето нужди, които имат битовите и част от индустриалните електрически двигатели нуждаещи се от работен кондензатор. Предлагаме вариант на свързване с кабелни обувки или директно на кабели. Използват се масово в различни видове електродвигатели за помпи, вентилатори, двигатели на перални и много други. Ако не успеете да намерите кондензатора за Вашите нужди не се колебайте да се свържете с нас. 

Какво представлява работния кондензатор?

Работният кондензатор е електронен компонент, който се използва в електрически схеми за подобряване на ефективността на електрически мотори и други устройства. Той съхранява електрическа енергия във формата на електрическо поле между две метални плочи, разделени от изолиращ материал, който се нарича диелектрик.

Работните кондензатори могат да бъдат електролитни или филмови. Електролитните кондензатори използват електролитичен гел или течен електролит като диелектрик, а филмовите кондензатори използват тънък филм от пластмаса или метален оксид като диелектрик.

Работните кондензатори са известни със своята способност да съхраняват енергия и да я освобождават бързо, което ги прави идеални за употреба в електрически мотори и други устройства, които изискват високи нива на енергийна ефективност и мощност. Те могат да бъдат използвани за различни приложения, като например подобряване на мощността на мотора, корекция на фактора на мощността, филтриране на сигнали и други.

Какво означават означенията по етикетите на роботните кондензатори?

Капацитет / Микрофаради (µF): 

 

Волтаж / Напрежение (V):

Работните кондензатори се маркират с максималното напрежение (VAC или VDC), на което могат да бъдат използвани без да се повредят. Маркирането с по-високо напрежение е стандартна практика, за да се осигури достатъчен резерв.

При избор на работен кондензатор за електрическа мрежа с напрежение от 220V, трябва да се избере кондензатор с напрежение, което е по-високо от максималното напрежение на мрежата, за да се осигури надеждна и безопасна работа. Обикновено се избира работен кондензатор с напрежение от поне 1.5 до 2 пъти по-високо от максималното напрежение на мрежата, за да се осигури достатъчен резерв и да се намали риска от повреди на кондензатора.

Например, ако електрическата мрежа е с напрежение от 220V, може да изберете работен кондензатор с максимално напрежение от 450V, за да се осигури надеждна работа при възможни вариации на напрежението в мрежата. Избирането на кондензатор с по-високо напрежение ще помогне да се избегнат възможни рискове от повреди и ще осигури по-дълъг живот на кондензатора. Важно е да се спазват спецификациите на производителя и да се консултирате с опитен електротехник или инженер, ако имате съмнения или въпроси относно избора на работен кондензатор.

Как да изберете работен кондензатор?

Изборът на работен кондензатор зависи от конкретното приложение, в което ще бъде използван. Ето няколко основни стъпки, които може да последвате при избора на работен кондензатор:

 1. Вижте стойността на капацитета: Капацитетът на работния кондензатор се избира в зависимост от нуждите на съответното приложение. Този параметър се измерва във фаради (F) и най-често е обозначен върху етикета самият кондензатор като микрофаради (µF). Може да бъде определен от производителя на устройството или да бъде изчислен на базата на спецификациите на схемата или мотора, с който ще бъде използван.
 2. Определете вида на приложението: Работните кондензатори имат различни приложения, като например: подпомагане работата на електрически мотори, захранващи източници, захранване на електроника и други. Определете ясно за какво ще бъде използван кондензаторът и какви са изискванията към него.

 3. Определете работното напрежение: Работните кондензатори се маркират с максималното напрежение (VAC или VDC), на което могат да бъдат използвани без да се повредят. Маркирането с по-високо напрежение е стандартна практика, за да се осигури достатъчен резерв.

  При избор на работен кондензатор за електрическа мрежа с напрежение от 220V, трябва да се избере кондензатор с напрежение, което е по-високо от максималното напрежение на мрежата, за да се осигури надеждна и безопасна работа. Обикновено се избира работен кондензатор с напрежение от поне 1.5 до 2 пъти по-високо от максималното напрежение на мрежата, за да се осигури достатъчен резерв и да се намали риска от повреди на кондензатора.

  Например, ако електрическата мрежа е с напрежение от 220V, може да изберете работен кондензатор с максимално напрежение от 450V, за да се осигури надеждна работа при възможни вариации на напрежението в мрежата. Избирането на кондензатор с по-високо напрежение ще помогне да се избегнат възможни рискове от повреди и ще осигури по-дълъг живот на кондензатора. На пазара могат се се срещнат варианти с по-малък волтаж с цел по-ниска цена, но те имат по-кратък живот и крият риск от бърза дефектация. Важно е да се спазват спецификациите на производителя, ако имате съмнения или въпроси относно избора на работен кондензатор не се колебайте да се свържете с екипа на Апогей99.

 4. Определете типа на кондензатора: Работните кондензатори могат да бъдат електролитни или филмови, като всеки от тях има своите предимства и недостатъци. Електролитните кондензатори са компактни и имат по-висок капацитет, но имат ограничен живот и могат да бъдат по-нечувствителни към високи температури. Филмовите кондензатори са по-големи, но имат по-дълъг живот, по-ниски загуби и по-добра стабилност на параметрите.

 5. Пространствени ограничения: Вземете предвид физическите ограничения на мястото, където кондензатора ще бъде монтиран. Уверете се, че размерите на кондензатора са съвместими с наличното пространство за монтаж.

 6. Начин на свързване: Повечето кондензатори се предлагат с две опции на свързване. Първият е с кабелни обувки с различен брой крачета. Повечето са с 2 х 2. Вторият е оборудван с кабели. Изберете вида, който може да свържете най-лесно във Вашата инсталация, но начина на свързване няма връзка с параметрите на кондензатора. 

Проблеми в инсталацията при неработещ работен кондензатор

Неработещият работен кондензатор може да доведе до различни проблеми в електрическата инсталация, в зависимост от мястото му в системата и предназначението му. Някои от възможните проблеми, които могат да се появят при неработещ работен кондензатор, могат да включват:

Намалена ефективност на електрическото устройство: Работните кондензатори се използват в различни устройства, като например електромотори, компресори, флуоресцентни лампи и други, за да подобрят ефективността на тези устройства. Ако работният кондензатор е неработещ, устройството може да работи с намалена ефективност, да консумира повече енергия или да не изпълнява своите функции правилно.

Повишен разход на енергия: Работният кондензатор може да служи като компенсатор на реактивната енергия в електрическата система, като намалява натоварването на мрежата и намалява разхода на енергия. Ако работният кондензатор не функционира правилно, може да се увеличи разхода на енергия на системата, което може да доведе до по-високи енергийни сметки.

Повреди на електрическото устройство: Някои устройства, като например електромотори, използват работни кондензатори като стартиращи кондензатори, които помагат за стартирането на мотора. Ако стартиращият работен кондензатор не функционира правилно, може да предизвика повреди на мотора, като например повишена консумация на ток, намалена производителност, неправилно стартиране или дори повреда на мотора.

Нестабилност на електрическата мрежа: Работният кондензатор може да помага за стабилизиране на напрежението в електрическата мрежа, особено при устройства като светлинни флуоресцентни лампи или мощни електрически мотори.

Как да проверите дали работния кондензатор работи правилно?

Проверката на работния кондензатор може да бъде извършена с помощта на мултиметър, който е инструмент за измерване на електрически параметри. Ето стъпки, които можете да следвате, за да проверите дали работният кондензатор работи правилно:

 1. Изключете устройството, в което е монтиран работният кондензатор, от електрозахранването, за да избегнете риска от токов удар.

 2. Отстранете работния кондензатор от устройството. (Обърнете внимание на положителните и отрицателните маркировки на кондензатора, за да можете да го монтирате обратно по правилния начин, ако ел. инсталацията е VDC.) При VAC инсталации няма значение. полярността.

 3. Използвайте мултиметъра, настроен в режим на измерване на капацитет на кондензатори, за да измерите капацитета на работния кондензатор. Свържете мултиметъра към клемите на кондензатора. След това изчакайте известно време докато кондензатора се зареди и изпише крайната стойност при отчитането. (при VDC спазвайте положителната и отрицателната полярност.)

 4. Измерете капацитета на кондензатора и го сравнете със стойността, указана на етикета на кондензатора или в съответната документация. Ако измереният капацитет е близък до стойността на декларирания капацитет, то работният кондензатор е вероятно в добро състояние.

 5. Ако измереният капацитет на кондензатора е значително по-нисък от декларирания капацитет или мултиметърът показва "0" капацитет, то това може да е признак за неработещ или дефектен работен кондензатор, който може да бъде заменен.

Важно е да бъдете внимателни при използването на мултиметър и при работа с електрически устройства. В кондензатора може да има остатъчна съхранена енергия. Уверете се че кондензатора е изпразнен. Ако не сте уверени в своите умения и опит, поискайте помощ от професионален електротехник или технически специалист. 

Показване на 45 от 45 продукта
 • Код: 220307
 • Производител/и: JK
 • Размери: 32х55 mm
 • Капацитет: 1 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
3.00лв.
 • Код: 220309
 • Производител/и: JK
 • Размери: 32х55 mm
 • Капацитет: 1.5 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
3.20лв.
 • Код: 220127
 • Производител/и: JK
 • Размери: 32х55 mm
 • Капацитет: 2 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
2.90лв.
 • Код: 220102
 • Производител/и: JK
 • Размери: 32х55 mm
 • Капацитет: 2.5 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
3.19лв.
 • Код: 220103
 • Производител/и: JK
 • Размери: 32х55 mm
 • Капацитет: 3 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
3.60лв.
 • Код: 220104
 • Производител/и: JK
 • Размери: 32х55 mm
 • Капацитет: 3.15 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
4.32лв.
 • Код: 220105
 • Производител/и: JK
 • Размери: 32х55 mm
 • Капацитет: 4 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
3.40лв.
 • Код: 220106
 • Производител/и: JK
 • Размери: 32х55 mm
 • Капацитет: 5 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
3.36лв.
 • Код: 220107
 • Производител/и: JK
 • Размери: 32х55 mm
 • Капацитет: 6 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
3.50лв.
 • Код: 220129
 • Производител/и: JK
 • Размери: 32х55 mm
 • Капацитет: 6 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 1x2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабел
4.30лв.
 • Код: 220109
 • Производител/и: JK
 • Размери: 36х70 mm
 • Капацитет: 8 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
4.00лв.
 • Код: 220110
 • Производител/и: JK
 • Размери: 36х70 mm
 • Капацитет: 10 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
3.99лв.
 • Код: 033622
 • Производител/и: JK
 • Размери: 36х70 mm
 • Капацитет: 10 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 1x2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабел
4.70лв.
 • Код: 220111
 • Производител/и: JK
 • Размери: 36х70 mm
 • Капацитет: 12 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
4.40лв.
 • Код: 220131
 • Производител/и: MONDO
 • Размери: 40x73 mm
 • Капацитет: 12 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 1x2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабел
4.80лв.
 • Код: 220112
 • Производител/и: JK
 • Размери: 36х70 mm
 • Капацитет: 12.5 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
4.50лв.
 • Код: 033623
 • Производител/и: SKL
 • Размери: 35x67 mm
 • Капацитет: 12.5 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 1x2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабел
4.99лв.
 • Код: 220113
 • Производител/и: JK
 • Размери: 36х70 mm
 • Капацитет: 14 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
4.70лв.
 • Код: 033624
 • Производител/и: JK
 • Размери: 36х70 mm
 • Капацитет: 14 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 1x2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабел
5.28лв.
 • Код: 220124
 • Производител/и: JK
 • Размери: 36х70 mm
 • Капацитет: 15 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
6.00лв.
 • Код: 220114
 • Производител/и: JK
 • Размери: 40x70 mm
 • Капацитет: 16 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
5.00лв.
 • Код: 041239
 • Производител/и: JK
 • Размери: 40x70 mm
 • Капацитет: 16 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 1x2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабел
5.80лв.
 • Код: 220145
 • Производител/и: JK
 • Размери: 40x70 mm
 • Капацитет: 18 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
5.00лв.
 • Код: 220115
 • Производител/и: JK
 • Размери: 40x70 mm
 • Капацитет: 18 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
5.90лв.
 • Код: 033615
 • Производител/и: JK
 • Размери: 40x70 mm
 • Капацитет: 20 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 1x2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабел
6.30лв.
 • Код: 220116
 • Производител/и: JK
 • Размери: 45x75 mm
 • Капацитет: 25 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
7.20лв.
 • Код: 033617
 • Производител/и: JK
 • Размери: 40x70 mm
 • Капацитет: 25 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 1x2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабел
7.20лв.
 • Код: 220117
 • Производител/и: JK
 • Размери: 45x95 mm
 • Капацитет: 30 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
7.10лв.
 • Код: 033619
 • Производител/и: JK
 • Размери: 45x75 mm
 • Капацитет: 30 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 1x2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабел
8.20лв.
 • Код: 220118
 • Производител/и: JK
 • Размери: 45х92 mm
 • Капацитет: 35 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
7.99лв.
 • Код: 033621
 • Производител/и: JK
 • Размери: 45х92 mm
 • Капацитет: 35 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 1x2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабел
8.50лв.
 • Код: 220119
 • Производител/и: JK
 • Размери: 45х92 mm
 • Капацитет: 40 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
9.50лв.
 • Код: 041218
 • Производител/и: JK
 • Размери: 45х92 mm
 • Капацитет: 40 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 1x2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабел
8.40лв.
 • Код: 220120
 • Производител/и: JK
 • Размери: 50х90 mm
 • Капацитет: 45 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
9.90лв.
 • Код: 041219
 • Производител/и: JK
 • Размери: 50х90 mm
 • Капацитет: 45 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 1x2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабел
10.80лв.
 • Код: 220121
 • Производител/и: JK
 • Размери: 50х90 mm
 • Капацитет: 50 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
11.40лв.
 • Код: 220122
 • Производител/и: JK
 • Размери: 50х90 mm
 • Капацитет: 55 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
12.00лв.
 • Код: 220125
 • Производител/и: JK
 • Размери: 55х117 mm
 • Капацитет: 60 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
11.80лв.
 • Код: 220128
 • Производител/и: JK
 • Размери: 55х117 mm
 • Капацитет: 70 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
12.90лв.
 • Код: 220123
 • Производител/и: JK
 • Размери: 55х135 mm
 • Капацитет: 80 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
14.30лв.
 • Код: 220130
 • Размери: 55х116 mm
 • Капацитет: 100 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 450VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
22.99лв.
 • Код: 220126
 • Производител/и: SKL
 • Размери: 36х97 mm
 • Капацитет: 125 / 160 μF
 • Вид: Пусков
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 330VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
7.50лв.
 • Код: 011352
 • Производител/и: MASCOTOP
 • Размери: 51х31х70 mm
 • Капацитет: 0.9 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 2100VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
14.40лв.
 • Код: 011354
 • Производител/и: MASCOTOP
 • Размери: 51х31х70 mm
 • Капацитет: 1.1 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 2100VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
14.00лв.
 • Код: 011353
 • Производител/и: DELONGHI, WHIRLPOOL, MOULINEX, ARISTON, CANDY, MASCOTOP
 • Размери: 51х31х70 mm
 • Капацитет: 1 μF
 • Вид: Работен
 • Изводи: 2х2
 • Раборно напрежение: 2100VAC
 • Свързване: Кабелни обувки
13.20лв.