Влагоабсорбатори / Влагоуловители / Обезвлажнители

В категорията “Влагоабсорбатори / Влагоуловители” ще намерите богата гама от различни видове битови и професионални обезвлажнители с подробни описания на техните характеристики и цени.

Предлагаме висококачествени продукти с гарантиран произход на доказани световни и български производители. Всеки уред използва екологичен хладилен агент и отговаря на най-високите стандарти за качество и безопасност и следва глобалните тенденции за екологична съобразност.

Влагоабсорбатор:

Влагоабсорбаторът е електроуред, чието основно предназначение е бързо отнемане на влагата от помещението. Други често срещани понятия за този уред са влагоуловител, обезвлажнител, изсушител, де-овлажнител, влагопоглъщащ кондензатор, влагорегулатор и др. Той поддържа полезен за здравето микроклимат и предотвратява образуването на конденз по прозорци, тавани, стени и подови повърхности. Предпазва от мухъл и плесени и не допуска овлажняване на дрехи и кожени изделия. Обезвлажнителят е преносим - с дръжка или на колелца, лесен за употреба, с компактни размери и изчистен дизайн, който пасва на всеки интериор. Благодарение на използваната модерна технология, моделите са икономични - с нисък разход на енергия, а нивото на шум е редуцирано до минимум - предпоставка за висока ефективност в съчетание с комфорт.

Нужда от влагоабсорбатор:

Влагоуловителят е подходящ избор практически за всяко помещение, в което относителната влажност на въздуха е над стандартната от 55-60%. Уредът успешно се справя с влагата в затворени помещения като жилища, офиси, складови помещения, лекарски кабинети, аптеки, помещения със закрити водни обеми, фризьорски и козметични салони, библиотеки, помещения за спорт и фитнес, гаражи, тавански помещения, мазета, килери, хранилища и др.

За достигане на оптимален жилищен комфорт е необходимо да се постигне определено съотношение между температурата и влажността. Помещения с температура между 18ºС и 22ºС могат да се класифицират по отношение на относителната влажност на въздуха както следва:

 • под 30% - сухи помещения
 • от 30% до 60% - нормално влажни помещения
 • от 60% до 80% - влажни помещения
 • над 80% - мокри помещения

Влагоабсорбатор с влагомер:

За лесно, точно и надеждно измерване нивото на влажност в дадено помещение се използва влагомер, който показва текущото съдържание на влага във въздуха. Въз основа на показателите, може по-добре да се ориентирате от какво точно се нуждае Вашият дом или работно пространство за правилен и здравословен микроклимат. В случай че нивото на влажност е над 50%, имате нужда от влагоуловител, и обратно - ако нивото на влажност е под 50%, тогава се нуждаете от овлажнител за въздух. Всички модели влагоабсорбатори, които предлагаме имат прецизен влагомер. Задавате желана влажност и те я поддържат.

Признаци на влага:

Друг начин, по който може да разберете дали даденото помещение е прекалено влажно (над 50%), е наличието на някои от следните признаци:

 • конденз / замъглени прозорци - това е първият признак на проблем, който предшества появата на неприятна миризма
 • специфична миризма на влага и плесен - предшественик на гъбичките
 • наличие на мухъл в ъглите на помещенията с външна стена
 • наличие на мухъл зад мебелите
 • мокри на допир стени
 • бързо влошаване състоянието на мебелите, стените или домакинските стоки
 • подуване на дървени повърхности, мебели и врати
 • паркетът е повдигнат в ъглите
 • нарастващ брой насекоми в домашни условия
 • поява на климатичен дискомфорт - усеща се студено, въпреки че температурата в стаята е подходяща
 • поява на дихателни нарушения
 • хронична умора, липса на концентрация и главоболие

Причини за висока влажност:

Причините за висока влажност в помещението могат да бъдат от различно естество, но за да се избегнат по-сериозни щети върху здравето и неприятни последствия върху жилището, оптималното решение е регулиране на самата влажност и отнемането на излишната част от нея.

Влагоабсорбаторът има точно това предназначение, но за постигането на бързи, качествени и дълготрайни резултати е препоръчително да се избягват следните битови дейности в ежедневието: сушене на пране на закрито, готвене без вентилация - при всеки вид готвене се образуват пара, влага и други изпарения
горещ душ / вана без проветряване на банята - топлата вода произвежда огромно количество пара, която навлиза във всяка пукнатина и се кондензира особено в ъглите и на други труднодостъпни места

Едновременно с изсмукването на излишната влага от въздуха, обезвлажнителят предотвратява появата и развитието на плесени, мухъл, бактерии, гъбички и вируси, което е в основна полза както за здравето ни, така и за здравословният микроклимат в помещенията, които обитаваме. Как реално се случва това?

Принцип на работа на влагоабсорбатора:

След включване в захранването и пускане в действие, изсушителят изсмуква въздух от помещението, който преминава през аспиратор и се връща обратно в помещението обезвлажнен. Влагата, която се е съдържала във въздуха, кондензира върху хладилна решетка, намираща се в аспиратора, и се събира в резервоар. Единственото обслужване, което уредът изисква, е изхвърлянето на събраната вода при напълване на резервоара и периодично почистване на въздушния филтър. За всичко останало се грижи интелигентното управление, вградено в уреда. Той автоматично се изключва при достигане на необходимата влажност и отново се включва при надхвърлянето й. Сигнализира при пълен резервоар и при нужда от саморазмразяване (при по-ниски температури). Обезвлажнителят е изключително икономичен - консумираната мощност по време на работа не надхвърля тази на един полилей. Освен това, работи тихо и незабележимо, без да смущава обичайните ежедневни дейности на всяко домакинство.

Видове функции на влагоабсорбаторите:

Влагоабсорбаторите премахват ефективно влагата от помещения с квадратура от 40m² до 350m², а капацитетът на обезвлажняването варира от 10L до 90L на денонощие. Голяма част от моделите разполагат със цифрово регулиране на нивото на влажност (от 30% до 90%), индикатор за относителната момента влажност в помещението (в %) и широк набор от работни режими, функции и допълнителни екстри, като:

 • функция за непрекъсната работа / избор на желана влажност
 • автоматичен рестарт в случай на прекъсване на захранването
 • система против замръзване
 • автоматично самоизключване при пълен резервоар
 • защита от деца
 • програма за сушене на пране*
 • вграден йонизатор*
 • вграден ароматизатор и контейнер за етерични масла*
 • безжично Wi-Fi управление*
 • директно оттичане на събраната вода извън резервоара на уреда с дренажна тръба*
 • *допълнителни функции при определени модели

Често задавани въпроси за абсорбаторите:

 • Откъде идва влагата и как да се преборя с нея?
  • Във въздуха винаги има вода - вътре и извън жилището. Количеството на тази вода варира и се увеличава с много рутинни ежедневни дейности като дишане, готвене, чистене, вземане на душ или гореща вана, сушене на прането на закрито, поддръжка на аквариуми или други съдове за вода и др. В случай че нивото на влажността в помещението се усеща много високо, оптималното решение е използването на влагоабсорбатор, който да отнеме излишното количество влага от въздуха.
 • Какво е относителна влажност?
  • Влажността се характеризира с количеството водна пара във въздуха и зависи от температурните разлики между определено помещение и външната среда. Например, когато през зимата външната температура е много по-ниска от вътрешната, влажността на въздуха в помещението се увеличава. Въздушната влажност съществува в 3 вида - абсолютна, максимална и относителна. Последната представлява концентрацията на водни пари във въздуха в зависимост от температурата и се измерва в проценти. Например, 50% относителна влажност означава, че половината от обема на въздуха в дадено помещение се състои от водни пари.
 • Какво е идеалното ниво на относителна влажност в жилището?
  • Препоръчителните стойности на относителната влажност във въздуха са в диапазона от 40% до 60%, но при резки температурни разлики във външната и вътрешната среда, нивото на влажността следва да бъде регулирано. Специалисти препоръчват оптимална относителна влажност през летните месеци около 40-50%, а през зимата - между 30-40%. Целогодишното поддържане нивото на влажност във въздуха под 60% осигурява оптимална защита срещу развитие на плесени, поява на мухъл и отблъскване на вредители, прахообразни акари и др.
 • Какво прави влагоабсорбаторът?
  • Уредът премахва водата от въздуха, докато относителната влажност в помещението се намали до желаното ниво. След достигане на това ниво, влагоабсорбаторът се изключва автоматично. Включва се отново, когато нивото на влажността в помещението се повиши.
 • Как точно работи влагоуловителят?
  • Изсушителят изсмуква въздух от помещението, който преминава през аспиратор и се връща обратно в помещението обезвлажнен. Влагата, която се е съдържала във въздуха, кондензира върху хладилна решетка, намираща се в аспиратора, и се събира в резервоар. Единственото обслужване, което уредът изисква, е изхвърлянето на събраната вода при напълване на резервоара и периодично почистване на въздушния филтър. За всичко останало се грижи интелигентното управление, вградено в уреда.
 • Колко вода изсмуква влагорегулаторът?
  • Отговорът зависи от 3 конкретни фактора - характеристиките и капацитета на уреда (колко литра на денонощие премахва), температурата в помещението и относителната влажност на въздуха в същата зона. След като влажността на въздуха е намалена до желаното ниво, влагоуловителят трябва да функционира периодично, за да поддържа това ниво, така че количеството събрана вода в контейнера ще става все по-малко. В общите случаи - може да се наложи да изпразвате резервоара на уреда на интервали, вариращи от веднъж на всеки два дни до 2 пъти на денонощие, в зависимост от условията. За максимални резултати е необходимо в помещението да се поддържа стайна температура от поне 18ºС - 20ºС, за да успее обезвлажнителят да събере най-много вода.
 • Водата, събрана от влагоабсорбатора, използваема ли е?
  • Водата, извлечена от въздуха в стаята, и събрана в резервоара, се нарича кондензат и може да бъде използвана само за поливане на стайни растения. Противопоказно е да се пие от хора или животни!
 • Колко време отнема, за да се регулира ефективно влагата в дадено помещение?
  • Влагоуловителят ще намали влажността в помещението до избраното ниво в рамките на няколко дни до седмица, в случай че е подбран правилният уред за квадратурата, която трябва да обслужва, и няма други специфични влажни проблеми. Този период от време ще бъде различен, ако даденото помещение е било наводнено. В този случай ще са необходими повече дни или комбинация от няколко уреда за по-мощно и бързо влагоизсушаване.
 • Как да преценя от колко голям влагоабсорбатор имам нужда?
  • Най-важното при избор на влагоабсорбатор е квадратурата на помещението, което ще обслужва. В повечето случаи е препоръчително да изберете по-голям и по-мощен уред. Например, ако помещението е с размер 25m² - вземете обезвлажнител, който обслужва 40m². По-големите уреди притежават по-голям капацитет на обезвлажняване на въздуха, изваждат повече вода, работят в продължение на по-малко часове за изсушаване на въздуха в помещението и така осигуряват нисък разход на енергия и качествен резултат.
 • Къде е правилното място за поставяне на влагоабсорбатор в помещението?
  • Единственото правило е влагоуловителят да не бъде долепен до стена или друга повърхност, която да пречи на въздухът да циркулира правилно между конзолите на уреда. В техническите характеристики на всяко устройство са приложени описателно или схематично отстоянията в сантиметри от стена или друга повърхност.
 • Възможно ли е обезвлажнител да предотврати появата на мухъл?
  • Да, възможно е. Обезвлажнителят изсушава стаята, както и повърхността на стените и тъканите, които са склонни към образуване на плесени и мухъл. При условие, че устройството е настроено да поддържа относителна влажност на въздуха под 50-60% или по-ниска, въздухът в помещението става прекалено сух, за да се развият спорите на мухъл и плесен.
 • Какво е директно оттичане (непрекъснато отводняване)?
  • Портативните влагоуловители имат контейнер (резервоар), в който се събира извлечената от въздуха в помещението вода. Този резервоар може да бъде с различен обем, но в общия случай следва да бъде изпразван поне веднъж на ден. С цел удобство, повечето модели обезвлажнители за домашна употреба са снабдени с опция за непрекъснат дренаж. В корпуса на уреда е изрязан малък дренажен отвор, в който да се постави дренажен маркуч и чрез него събраната вода да се оттича директно в канал, без да навлиза в резервоара. Особеното при тази опция е, че водата се оттича на гравитационен принцип. За да бъде ефективно непрекъснатото отводняване, е желателно устройството да се постави на ниво над пода, за да се осигури добър наклон на дренажната тръба.
 • Какво е йонизация на въздуха?
  • Йонизацията е процес, който подобрява качествата и свойствата на въздуха, а оттам - и нашето здраве. Йоните биват положително и отрицателно заредени, но ефектът им върху нас е различен. Положителните йони допринасят за умората на тялото - както физическа, така и психическа. Концентрацията на положителни йони се повишава в затворени помещения, които не се проветряват често. Отрицателно заредените йони, от своя страна, притежават доказано благотворно влияние върху човешкия организъм - подобряват концентрацията, улесняват отпочиването на мозъка и подобряват качеството на съня. Голяма част от моделите влагоуловители са снабдени с допълнителна йонизираща функция на въздуха, което е предпоставка за бързото постигане и поддържане на здравословен микроклимат в помещението.