Климатици

В категорията "Климатици" ще намерите богата гама от марки и модели на водещи брандове климатични системи предлагани на нашият пазар.

Климатици – как се развива и усъвършенства технологията им?

Процесът по развитие и усъвършенстване на климатичната технология е насочен най-вече към осигуряването на възможно най-прецизен контрол на температурата в сградата или помещението, както и на максимални нива на енергийна ефективност за домакинствата и бизнесите. Една от най-важните стъпки в тази посока беше разработването на инверторните климатици. Главната разлика между тях и конвенционалните климатици е, че при достигане до желаната температура не се изключват, а просто променят скоростта си на работа. Отпадането на необходимостта от постоянното включване и изключване на уредите води до почти пълно елиминиране на загубите на енергия. Или казано с други думи, повишава се енергийната ефективност, а битовите разходи на домакинствата и бизнесите на месечна база намаляват значително. Инверторните климатици също така позволяват по-прецизен контрол на температурата и избягването на големи температурни амплитуди в рамките на деня.

Що се отнася до „хиперинверторните“ климатици, които станаха особено популярни през последните години, с това наименование се обозначават инверторните климатици от най-висок клас. Модели инверторни климатици, които са максимално усъвършенствани и с редица иновативни функции за потребителя. Модели инверторни климатици, отличаващи се с висока енергийна ефективност, със солидни гаранции, с ниски нива на шума при работата си и с допълнителни екстри, предназначени да гарантират спокойствието и комфорта на обитаващите помещението хора. Залагайки на хиперинверторни климатици, вие несъмнено ще направите значителна инвестиция. Тази инвестиция обаче ще ще ви бъде възвърната многократно във времето, както във финансов (намалени битови сметки), така и в нефинансов аспект (комфорт, перфектни условия за работа или отдих).

Кои са видовете климатици на база техния монтаж?

Класификация на климатици може да се направи и на база типа на техния монтаж. Най-разпространени са стенните климатици, които се монтират на избраната стена. Възможно е тези климатици да са под формата на сплит система, състояща се от два елемента – външно и вътрешно тяло. Или пък на мулти сплит система, при която няколко вътрешни тела са свързани към едно външно. Подовите климатици са универсален избор и могат да се използват за всякакви помещения, позволяващи такъв тип монтаж. Главните преимущества на подовите климатици са високата енергийна ефективност, както и комфортът от равномерната температура в помещението.

Когато не е възможно да бъде извършен монтаж на стената, бихте могли да заложите и на таванни климатици. Тези климатици позволяват монтаж само върху тавана. Не е необходимо да бъдат разположени до стена. Касетъчните климатици пък са предназначени за окачени тавани и са отличен избор за офиси и конферентни зали. Каналните климатици са с компактни размери и са предвидени за скрит монтаж. Те са удачно решение, когато се цели уредът да остане скрит в тавана и да не разваля по никакъв начин интериора в съответната стая или помещение. Въздуховодите са разположени от четирите страни на касетъчните климатици и духат във всички посоки. По този начин се създава по-лесно и бързо комфортна температура без сериозни въздушни потоци. Колонните климатици, както личи и от наименованието им, са във формата на колони и също са подходящи за големи пространства, като в домакинствата доста често се използват за големи помещения.


Как да избера климатици за моите нужди?

Изборът на климатици трябва да се съобрази изцяло с типа и характеристиките на помещението или пространството, където ще бъдат използвани. За затопляне или охлаждане на пространства с по-големи размери например са необходими климатици с висока мощност. Също така трябва да си отговорите на въпроса климатици с какъв клас на енергийна ефективност са подходящи за вашите нужди и изисквания. За климатици от най-високите класове (A+++, A++, A+) ще трябва да платите и по-висока цена, но пък за сметка на това те биха ви гарантирали значително намаление на битовите разходи в дългосрочен план. Изборът на необходимата отоплителна или охладителна мощност за всяко помещение зависи от много фактори. За да се направи правилен подбор на климатици, трябва да се даде следната информация на специалиста, който ще изчисли необходимата мощност на климатика за Вашите нужди.

 • Фактори за избора на климатици: Размери на помещението - Ширина х Дължина х Височина
  Освен кубатурата, която се получава в дадено помещение, е важно и разпределението на въздуха. Може две помещения с еднакъв обем на въздух да се нуждаят от климатици с различна мощност за отопление или охлаждане. Ако едното помещение е с нисък таван и по-голяма квадратура, а другото е с по-малка квадратура, но висок таван. Кубатурата им може да е еднаква, но необходимата мощност различна.
 • Фактори за избора на климатици: Изложение на помещението
  Изложението на помещението е важен фактор за избора на климатици, за да се вземе предвид слънцегреенето.
 • Фактори за избора на климатици: Материал, от който е изградено помещението, и използваната изолация - външна и вътрешна.
  При избора на климатици ключово е изчисляването на термозагубите в помещението. За това играе ключова роля материалът, от който помещението е изградено, както и видът и дебелината на изолацията, която е положена.
 • Фактори за избора на климатици: Прозорци и вид на стъкла и дограма
  В изчисленията на термозагубите трябва да се заложи видът на дограмата и стъклата, както и общата им квадратура.
 • Фактори за избора на климатици: Други налични студо- или топлоизточници в помещението
  Възможно е в желаното помещение да има други източници на топлина или студ. Примерно, ако се поставят климатици в професионални кухни, имаме много топлоизточници, с които съответните климатици трябва да се “борят”.
 • Фактори за избора на климатици: Вид и температура на гранични помещения.
  Трябва да се знае каква е температурата на околната среда около помещението. Ако вземем за пример помещение, което е в жилищна сграда и заобградено от други помещения, които са отопляеми или охлаждани, и такова, което е отново в жилищна сграда, но всички други помещения около него не са климатизирани, нужната мощност на закупуваните климатици ще бъде различна
  В обобщение на горенаписаното ще кажем, че изборът на точно необходимата отоплителна и охладителна мощност за всяко помещение е строго специфичен в зависимост от характеристиките му. Изборът на тази мощност на закупуваните климатици е добре да бъде направен от специалисти. Колкото по-подробна информация имате относно помещението, толкова по-точно изчисление може да се направи.

С какви екстри биха могли да разполагат новите модели климатици?

Новите модели климатици биха могли да разполагат с редица допълнителни екстри, които също е добре да бъдат взети предвид при избора. Като например специални филтри за пречистване и подобряване качеството на въздуха в помещението – такива, които премахват праха и фините частици или пък елиминират нежеланите миризми и бактерии. Благодарение на въпросните филтри вие и вашите близки хора ще обитавате доста по-чиста и здравословна среда в рамките на своето ежедневие.
Налице са и икономични режими на работа, идеални за нощните часове, както и за времето, когато не сте си у дома. Функциите „Sleep“ при някои модели климатици например гарантират запазване на постоянна температура и намалена скорост на вентилатора, за да се осигури комфорт и спокоен сън за човека. Предлагат се също климатици с таймери и опции за WiFi контрол, благодарение на които управлението на уреда става още по-лесно и удобно.

Съвременните модели климатици предлагат също така мощни режими, при които работят на максимална мощност до достигане на желаната температура. Подобни режими са идеални за зимата, когато хората често се прибират премръзнали от работа. Има и функции за равномерно разпределение на въздушния поток, за да не се стига до силна въздушна струя към човека, дискомфорт или риск от настиване.

Как да поддържам своите климатици в отлично състояние?

Най-голямо внимание трябва да обърнете на филтрите на вашите климатици. Необходимо е те да се почистват редовно от натрупаните количества прах и мръсотия, както и да се сменят на определени периоди от време. В рамките на зимния сезон трябва да се полагат и по-сериозни грижи за външното тяло на уреда. Почиствайте го своевременно, ако е налице сняг или лед по него. А в случай, че вашите климатици разполагат с функция „дефрост“, използвайте я, за да съхраните функционалността на топлообменника, ако се налага. Добре е поне веднъж годишно специалисти да направят диагностика и ако се налага профилактика на климатика Ви.