Филтри

Филтри

лв. - лв.

В категорията “Медни тръби” ще откриете богата гама от различни размери меки медни тръби, твърди медни тръби, цолови медни тръби и милиметрови медни тръби. Тези медни тръби са предназначени основно за монтаж на хладилна и климатична техника и изграждане на отоплителни инсталации. Могат да бъдат ползвани и за всякакви други инсталации, където е желателно използването на медни тръби.

Медни тръби – характеристики

Медни тръби - разлика между меки и твърди медни тръби

Медни тръби – цолови и милиметрови медни тръби

Медни тръби – инструменти за обработка на медни тръби.

Избор на медни тръби - как да изберем правилната медна тръба?

Качество и цени за медни тръби - има ли разлика в качеството и цените на медните тръби на пазара?

Защо да закупите медни тръби от Apogee99.com?

Медни тръби – характеристики

Употребата на медни тръби е широко разпространена поради безспорните им качества. Качествените медни тръби имат дълъг живот от над 100г. при нормална експлоатация. Издържат на големи вътрешни и външни налягания. Могат да понасят големи температурни разлики от -110˚С до + 250˚С, което ги прави много подходящи за редица битови и индустриални нужди. Изключително висока устойчивост на корозия и нисък индекс на отлагания на замърсявания по стените. Висока топлопроводимост – това са още важни свойства на монтираните медни тръби.
Сравнително меката им структура прави лесна и удобна работата с медни тръби. Лесно можете да изкривите закупените медни тръби, за да бъдат поставени на желаните места. Съединяването може да става както с механична връзка, така и със спояване.

Медни тръби - разлика между меки и твърди медни тръби

Основната разлика между меките и твърдите медни тръби е в структурата на материала. Меката медна тръба, както се очаква от името й, е по-лесна за огъване и при по-малките размери може да се огъва лесно дори на ръка, без нужда от специализирани инструменти. Предлага се навита на руло на метражи от 50м до 25м. (спрямо диаметъра й). Когато започнете да огъвате многократно една мека медна тръба, след всяко огъване тя се втвърдява все повече и губи това свое качество. Меките медни тръби намират широко приложение при монтаж на климатици, хладилни инсталации, отоплителни инсталации и други.
Твърдата медна тръба се образува като мека тръба премине термична обработка. Структурата на метала се променя и се втвърдява. За да може твърда медна тръба да бъде огъната, трябва отново да й се приложи термична обработка. Твърдите медни тръби се предлагат на прави тръби с различна дължина. При тях най-често се използват различни фитинги, за да се промени посоката на полагане. Твърдите медни тръби се използват най-често в проекти с дълги тръбни пътища в права линия.

Медни тръби – цолови и милиметрови медни тръби

Медните тръби имат два основни стандарта, милиметрови и цолови.
За полагане на тръбни пътища за климатици и друга хладилна и климатична техника се използват най-често цолови медни тръби. Милиметровите медни тръби се използват по-често в изграждането на отоплителни инсталации. Разликите в двата стандарта за медни тръби са само в диаметрите и дебелините на стените. Обикновено милиметровите медни тръби са с дебелина на стените от 1мм, докато при цоловите медни тръби се предлагат различни варианти, като от 0.68мм до 1мм. дебелина на стените. Колкото по-дебела е стената на медната тръба, толкова по-големи натоварвания може да поеме, но, разбира се, по-големият диаметър се отразява в цената. Именно поради тази причина в климатичния бранш се използват основно цолови медни тръби на дебелина от 0.70мм - 0.80мм, дебелина като оптимална издръжливост спрямо цена.

Медни тръби – инструменти за обработка на медни тръби.

Медните тръби са предпочитан материал за работа не само заради добрите им характеристики, но и поради сравнително лесната им обработка. За изграждането на едно трасе от медни тръби са необходими само няколко инструмента на достъпни цени, а именно:

Инструмент за рязане на медни тръби
- за да се направи добър и точен разрез на медни тръби, без тръбата да се смачка или “назъби”, е необходимо използването на тръборез. Има много видове мини тръборези, които са малки и удобни за работа, особено при монтаж на медни тръби за климатик, до големи индустриални тръборези за тръби с големи диаметри.

Инструмент за почистване на медни тръби след срязване
- след изрязването повърхността на среза може да бъде почистена с шабър или “райбер”, за да се гарантира, че стените на съответните медни тръби са идеално подготвени за последващото им свързване, чрез механична връзка или спойка.

Инструмент за механично свързване на медни тръби чрез конусна връзка
- медните тръби в хладилната и климатична техника много често се свързват към техниката посредством конусна връзка. Тя се прави с помощта на конусна дъска. Медната тръба се обработва, така че в края на тръбата да се получи конус под 45 градуса. Впоследствие медната тръба се захваща с гайка към резбова връзка, която също има конус, на който ляга огънатата тръба. По този начин медната тръба играе ролята на дифтунга, на резбовото съединение и се гарантира здрава и надеждна връзка. Ако желаете да свържете две медни тръби с конусова връзка една към друга, е необходимо да се ползва фитинг със съответния размер спрямо медните тръби.

Инструмент за свързване на медни тръби посредством запояване
- друг начин да съедините две медни тръби е с помощта на заварка. За целта Ви е необходим оксижен и припой. Тръбата се нагрява и се прави шев с помощта на припоя, полага се и флюс, за да може да се гарантира чистотата и здравината на спойката. При заваряването на медни тръби е добре да се пусне да тече азот през тях, за да може да се премахне наличието на кислород във вътрешната част. При наличие на кислород се образува оксид и нагар, който няма как да бъде почистен от вътрешната страна и впоследствие това замърсява флуида или газа, преминаващ през медната тръба. При запояване на две медни тръби една към друга може да се ползва фитинг или едната тръба да бъде раздута, за да влезе другата в нея. По-долу ще намерите информация за инструмента за раздуване на медни тръби.

Инструмент за раздуване на медни тръби
- раздуването на медни тръби се прави посредством раздувач - експандер. Раздувачите - експандери за медни тръби могат да бъдат ръчни, пневматични или електрически, но на всичките разновидности целта е една, а именно да разширят диаметъра на медната тръба. Инструментът се използва, за да може две медни тръби с един и същ диаметър да бъдат запоени една за друга. Едната тръба се разширява, за да може другата да влезе в нея. След това се извършва съединяващата спойка.

Инструмент за огъване на медни тръби
- меките медни тръби могат да се огъват лесно и без наличието на специален инструмент, но дори и при тях е добре да се постави пружина за огъване. Причината за това е, че когато тръбата се прегъва, е възможно да се получи “сплескване”, което да доведе до пречупване или намаляване на сечението. Пружината за огъване на медни тръби предпазва точно от това, като притиска стените, за да не се получи ”смачкване”.
За да се гарантира обаче професионален, надежден и точен ъгъл при огъване на медни тръби, трябва да се ползва тръбогиб. Този инструмент позволява огъване на медна тръба до точно желан градус от 0° до 180°. За всеки различен размер медна тръба се ползва различен тръбогиб, с точните размери за дадената медна тръба.

Избор на медни тръби - как да изберем правилната медна тръба?

Медните тръби се използват най-често за изграждане на технически съоръжения, каквото е и монтажа на медни тръби за климатична система. Изборът на необходимия диаметър на медната тръба за даденото климатично или хладилно съоръжение е зададен още с изводите, които са поставени от производителите на техниката. Желателно е винаги да се спазват препоръките на производителя. За изграждане на отоплителна инсталация винаги трябва да се определя необходимият диаметър от проектанта, който прави изчисленията на инсталацията.
Относно дебелината на медната тръба трябва да се вземе предвид налягането, под което ще работи инсталацията. Колкото по-голяма е дебелината на стената, толкова по-голямо налягане може да издържи. Необходимата дебелина трябва да се избере от проектанта или производителя на техниката, които са наясно с нуждите на инсталацията
Качество и цени за медни тръби - има ли разлика в качеството и цените на медните тръби на пазара?

Качество и цени за медни тръби - има ли разлика в качеството и цените на медните тръби на пазара?

Като повечето метали в медната тръба може да има различни примеси. Те влияят на нейните характеристики. На пазара се предлагат медни тръби от различни производители. Изборът на медна тръба само спрямо цената създава неоправдан риск от аварии на инсталацията. Винаги залагайте на доказани производители или търговци, които са се утвърдили във времето като надежден партньор в доставките на медна тръба. Нито реномиран производител, нито такъв търговец биха направили компромис с качеството и имиджа си.

Защо да закупите медни тръби от Apogee99.com?

Ние предлагаме медни тръби от 1991г., само от доказани производители, с безкомпромисно качество на конкурентна цена. Богатата ни гама от размери и диаметри могат да отговорят на специфичните нужди на всяка инсталация. Предлагаме както цели кангали медни тръби за едрови клиенти, така и режим на метър според желаното количество от клиента. В годините сме имали възможност да се запознаем с повечето производители и предлагане на медни тръби на нашия пазар, за да можем да предложим оптимални варианти на нашите клиенти.
Нужда от помощ при поръчка на медни тръби

Ако имате нужда от съдействие при избора или при поръчка на медни тръби, нашият екип може да Ви помогне. Свържете се с нас по най-удобния за Вас начин в секция “Контакти”.

Показване на 39 от 39 продукта
 • Код: 3710181
 • Вид: Мека
 • Диаметър: 1/4" (φ6.35)mm
 • Дебелина на стената: 0.68mm
3.79лв.
 • Код: 371018
 • Вид: Мека
 • Диаметър: 1/4" (φ6.35)mm
 • Дебелина на стената: 0.76mm
4.87лв.
 • Код: 3710182
 • Вид: Мека
 • Диаметър: 1/4" (φ6.35)mm
 • Дебелина на стената: 1mm
5.93лв.
 • Код: 3710141
 • Вид: Мека
 • Диаметър: 3/8" (φ9.52)mm
 • Дебелина на стената: 0.68mm
8.07лв.
 • Код: 371014
 • Вид: Мека
 • Диаметър: 3/8" (φ9.52)mm
 • Дебелина на стената: 0.81mm
8.02лв.
 • Код: 3710142
 • Вид: Мека
 • Диаметър: 3/8" (φ9.52)mm
 • Дебелина на стената: 1mm
9.53лв.
 • Код: 3710131
 • Вид: Мека
 • Диаметър: 1/2" (φ12.7)mm
 • Дебелина на стената: 0.68mm
7.76лв.
 • Код: 371013
 • Вид: Мека
 • Диаметър: 1/2" (φ12.7)mm
 • Дебелина на стената: 0.81mm
10.94лв.
 • Код: 3710132
 • Вид: Мека
 • Диаметър: 1/2" (φ12.7)mm
 • Дебелина на стената: 1mm
13.07лв.
 • Код: 371019
 • Вид: Мека
 • Диаметър: 5/8" (φ15.87)mm
 • Дебелина на стената: 0.89mm
14.41лв.
 • Код: 3710192
 • Вид: Мека
 • Диаметър: 5/8" (φ15.87)mm
 • Дебелина на стената: 1mm
17.29лв.
 • Код: 371023
 • Вид: Мека
 • Диаметър: 3/4" (φ19.05)mm
 • Дебелина на стената: 0.89mm
19.34лв.
 • Код: 3710232
 • Вид: Мека
 • Диаметър: 3/4" (φ19.05)mm
 • Дебелина на стената: 1mm
20.74лв.
 • Код: 371002
 • Вид: Мека милиметрова
 • Диаметър: 6mm
 • Дебелина на стената: 1mm
5.53лв.
 • Код: 371003
 • Вид: Мека милиметрова
 • Диаметър: 8mm
 • Дебелина на стената: 1mm
8.11лв.
 • Код: 3710041
 • Вид: Мека милиметрова
 • Диаметър: 10mm
 • Дебелина на стената: 0.75mm
6.51лв.
 • Код: 371004
 • Вид: Мека милиметрова
 • Диаметър: 10mm
 • Дебелина на стената: 1mm
9.94лв.
 • Код: 371021
 • Вид: Мека милиметрова
 • Диаметър: 12mm
 • Дебелина на стената: 0.75mm
9.49лв.
 • Код: 371005
 • Вид: Мека милиметрова
 • Диаметър: 12mm
 • Дебелина на стената: 1mm
12.42лв.
 • Код: 371015
 • Вид: Мека милиметрова
 • Диаметър: 15mm
 • Дебелина на стената: 0.8mm
13.39лв.
 • Код: 3710152
 • Вид: Мека милиметрова
 • Диаметър: 15mm
 • Дебелина на стената: 1mm
16.00лв.
 • Код: 3710061
 • Вид: Мека милиметрова
 • Диаметър: 16mm
 • Дебелина на стената: 0.8mm
14.66лв.
 • Код: 371006
 • Вид: Мека милиметрова
 • Диаметър: 16mm
 • Дебелина на стената: 1mm
17.06лв.
 • Код: 3710071
 • Вид: Мека милиметрова
 • Диаметър: 18mm
 • Дебелина на стената: 0.8mm
16.10лв.
 • Код: 371007
 • Вид: Мека милиметрова
 • Диаметър: 18mm
 • Дебелина на стената: 1mm
18.85лв.
 • Код: 3710201
 • Вид: Мека милиметрова
 • Диаметър: 22mm
 • Дебелина на стената: 0.9mm
19.49лв.
 • Код: 371020
 • Вид: Мека милиметрова
 • Диаметър: 22mm
 • Дебелина на стената: 1mm
23.64лв.
 • Код: 371010
 • Вид: Твърда милиметрова
 • Диаметър: 12mm
 • Дебелина на стената: 1mm
12.20лв.
 • Код: 371025
 • Вид: Твърда милиметрова
 • Диаметър: 15mm
 • Дебелина на стената: 0.7mm
10.75лв.
 • Код: 371024
 • Вид: Твърда милиметрова
 • Диаметър: 15mm
 • Дебелина на стената: 1mm
14.78лв.
 • Код: 371028
 • Вид: Твърда милиметрова
 • Диаметър: 18mm
 • Дебелина на стената: 0.7mm
13.12лв.
 • Код: 371035
 • Вид: Твърда милиметрова
 • Диаметър: 19mm
 • Дебелина на стената: 0.7mm
17.28лв.
 • Код: 371030
 • Вид: Твърда милиметрова
 • Диаметър: 22mm
 • Дебелина на стената: 0.8mm
18.30лв.
 • Код: 371029
 • Вид: Твърда милиметрова
 • Диаметър: 28mm
 • Дебелина на стената: 0.8mm
23.48лв.
 • Код: 371011
 • Вид: Твърда милиметрова
 • Диаметър: 35mm
 • Дебелина на стената: 1mm
37.86лв.
 • Код: 371031
 • Вид: Твърда милиметрова
 • Диаметър: 54mm
 • Дебелина на стената: 1.5mm
84.86лв.
 • Код: 371034
 • Вид: Твърда милиметрова
 • Диаметър: 54mm
 • Дебелина на стената: 2mm
115.70лв.