Топлообменници

В категория “Топлообменници” Ще намерите богата гама от пластинчати споени топлообменници, пластинчати разглобяеми топлообменници,  кожухотръбни топлообменници,топлообменни рекуператори, серпентинни топлообменници и др. 

Екипът на Апогей 99 може да ви помогне с професионален подбор на правилния топлообменник за специфичните нужди на Вашата инсталация. Предлаганата гама от топлообменници е изключително широка и избора на точния топлообменник е добре да бъде направена от специалист. Ние можем да Ви помогнем напълно безплатно. Свържете се с нас и ние ще направим изчисления за Вас според Вашите параметри. 

Топлообменници – какво представляват?

Топлообменници са устройства, служещи за предаване на топлина от един топлоносител на друг. Те се използват широко в индустрията, но намират не малко приложение и в дома ни. Производството на топлообменници се модернизира и усъвършенства непрекъснато. Главните цели са да бъдат разработвани топлообменници с все по-висок КПД, а топлинните загуби в рамките на пренасянето да се намалят до минимум. В следващите редове ще научите малко повече за най-популярните и употребявани разновидности топлообменници, за техните отличителни характеристики и функционалности, как да изберете правилния топлообменник за Вашите нужди. В допълнение, ще изясним защо избора на топлообменник е добре да бъде направен от специалист с каквито Апогей 99 може да Ви помогне.

Пластинчати топлообменници

Пластинчатите топлообменници се делят на два вида според свързването на пластините им. Пластинчати споени топлообменници и пластинчати разглобяеми топлообменници.

Споени топлообменници

Както става ясно от името им при единия вид пластините са захванати една за друга посредством спойващ материал. Повече видове на пазара са медно споени, но има и такива, които са неръждаемо споени. Самото производство изисква подреждане на пластините, нанасяне на спойващ агент (меден или неръждаем),притискане и изпичане. Пластинчатите топлообменници са доста предпочитани поради, компактните си размери впечатляващата си голяма производителност и високо КПД, сравнително ниската им цена. Използват се масово за битови системи за отопление, горещо водоснабдяване, както и за климатизация с термопомпени системи. Могат да бъдат, както пластинчати топлообменници вода - вода, така и пластинчати топлообменници фреон - вода.

 Разглобяеми топлообменници

Другият вида пластинчати топлообменници са разглобяемите топлообменници. Те отново представляват отделни пластини но захващането им една за друга става посредством уплътнения и механично пристягане посредством болтове. Те се използват най-вече за инсталации, при които се налага регулярно почистване на топлообменника, понеже могат да бъдат разглобени и отново сглобени. Освен това при разглобяемите пластинчати топлообменници е налице опция за добавяне или премахване на допълнителни пластини, което ще доведе съответно до повишаване или понижаване на мощността. Има и още едно съществено преимущество, което бихте си гарантирали при закупуването на разглобяеми пластинчати топлообменници, а то е свързано с възможността за подмяна на дефектирала пластина, без да е налице необходимост от смяна на целия топлообменник. Този вариант би ви излязъл доста по-изгодно от финансова гледна точка. Сравнение със споените, разглобяемите топлообменници излизат с по-висока производствена и съответно пазарна цена, но само при малките мощности. При нуждата от топлообмен на по-големи количества флуиди разглобяемите топлообменници предлагат по-атрактивна цена за инвеститорите и са по-доброто решение в дългосрочен  план заради гореспоменатите им предимства. Именно заради това са предпочитан вариант в тежката индустрия. 

Кожухотръбни топлообменници

Кожухотръбните топлообменници са особено подходящи за химическата, фармацевтичната, хранителната промишленост, както и за отопление на басейни. Причината се крие в специфичните предимства на  конструкцията. Кожухотръбните топлообменници се състоят от цилиндър (кожух) и тръби минаващи през него. Поради простия си дизайн кожухотръбните топлообменници позволяват да бъдат изработени от различни сплави и освен стандартната неръждаема стомана, могат да бъдат и от титан или керамика. Поради по-големите сечения на тръбите и на кожуха, сравнение с пластинчатите топлообменници, този вид осигурява изключително ниски съпротивления и възможността да се запуши намаля драстично. Поради еластичността на конструкцията на тръбите може да се допусне по-голяма температурна разлика в двата кръга без да се рискува от разрушаването му. Именно за това и кожухотръбния топлообменник е перфектното решение за работа с кондензиращи пари или кипяща течност. Когато става въпрос за кожухотръбни топлообменници, предназначени за отопление на басейни, най-предпочитан материал е неръждаемата стомана AISI 316. Тя може да се използва при агресивна вода и когато в басейните са налице химикали. Кожухотръбни топлообменници, направени от титан, пък са отличен вариант за системи с морска и солена вода, както и за силно агресивни течности.

Рекуператори

Рекуператорите са топлообменници служещи за топлообмен между два газа, най-често въздух-въздух. Основната цел е да няма загуба на температура при вход на свеж въздух в помещение. Излизащия предава температурата си на влизащия въздух и по-този начин правим значителна икономия при проветряването на дадено помещение. Рекуператорите намират все по-широко приложение. До скоро използвани основно в индустрията и големите търговски центрове в днешно време все повече жилищни сгради се строят с централна климатизация и вентилация, където се залагат топлообменници тип рекуператори. В желанието си производители да отговорят на новото търсене за битови нужди вече има на пазара модели рекуператорите, които могат да се монтират самостоятелно в желано помещение без то да има изградена специална вентилация. Стилният им дизайн позволява да бъдат монтирани на всякъде и да имате винаги свеж въздух в помещението без това да натоварва сметката ви за ток.

Как да избера топлообменник?

При избора на пластинчати или кожухотръбни топлообменници първо трябва да се изходи за какво Ви е необходим. Кой от трите вида би бил най-подходящ за дадената задача. За да се прецени трябва да се вземат в предвид плюсове и минуси на всеки вид:

Споени пластинчати топлообменници плюсове:

 • + По-ниска цена до определена мощност
 • + Малки габарити и тегло
 • + Отлична производителност
 • + Големи налягания
 • + Много приложения

Споени пластинчати топлообменници минуси:

 • - По-високо съпротивление
 • - Не е подходящ за големи температурни разлики в кръговете
 • - Не подлежи на ремонт
 • - Почиства се трудно
 • - По висока цена над определена мощности

Разглобяеми пластинчати топлообменници плюсове:

 • + Добра производителност
 • + Много приложения
 • + Възможност за увеличаване или намаляване на мощността
 • + Сравнително лесно почистване
 • + Подлежи на ремонт
 • + По-ниска цена над определена мощност

Разглобяеми пластинчати топлообменници минуси:

 • - Големи размери и тегло
 • - Не е подходящ за големи температурни разлики в кръговете
 • - По-голям шанс от протичане
 • - Не е подходящ за големи налягани
 • - По-висока цена под определена мощности

Кожухотръбни топлообменници плюсове:

 • + Ниски съпротивления
 • + Позволява големи температурни разлики в кръговете 
 • + Нисък индекс на замърсяване и запушване
 • + Големи дебити в кръговете
 • + Работа с агресивни флуиди и газове

Кожухотръбни топлообменници минуси:

 • - По-ниско КПД в сравнение с пластинчатите
 • - По-ниско работно налягане
 • - Трудно извършване на ремонт
 • - По-висока цена

На коя марка топлообменници да се доверя?

При избора на топлообменник е важно освен да се подбере правилния по технически спецификации, да се избере и надежден производител. Често дефектацията на топлообменник води до съществени проблеми и щети за дадена инсталация. Поради тази причина ние от Апогей 99 подхождаме много внимателно към избора на партньори, чиито топлообменници да предлагаме. Ние избираме топлообменниците, които да представим пред вас по следните критерии: първо производителя трябва да притежава всички необходими сертификати за качество на производство и контрол, да има история в бранша, да развива продуктите си, събираме обратна връзка от нашите клиенти, софтуерите му за изчисления трябва да работят точно и коректно за да може да се прави правилен подбор на топлообменник от тяхната гама. Възможност за изработка на индивидуални поръчки и решения за специфичните нужди на нашите клиенти. Кратки срокове за производство  и доставка.
В момента при нас можете да откриете брандовете, които спечелиха нашето доверие. Работим с тях и следим тяхното качество от много години: HEXONIC (SECESPOL), KAORI, SWEP и др.  

Полезни съвети и практики, свързани с употребата на топлообменници. 

Редовната поддръжка на вашите топлообменници е от ключово значение за съхранението на тяхната функционалност и ефективна работа за максимално дълъг период от време. Периодично съответните топлообменници трябва да преминават през технически преглед, за да бъде проверено дали всичко с тях е наред. Също така самите вие следете за потенциални проблеми от сорта на течове, замърсявания или запушвания. Колкото по-рано бъдат установени подобни проблеми, толкова по-прецизен контрол върху тях ще бъде наложен, а щетите ще бъдат ограничени до минимум.

Не бива да пропускате периодично да почиствате своите топлообменници. Необходимо е насъбраните замърсявания и остатъци да бъдат отстранявани навреме, за да не се стига до намаление на ефективността на уредите във времето. Почистването на топлообменници може да се осъществи докато те работят (онлайн почистване) или пък докато инсталацията им е спряна (офлайн почистване). При офлайн почистването на топлообменници има редица варианти, на които е възможно да се спрете.  Сред тях са ръчното почистване, почистването посредством силна струя, посредством употребата на четки, посредством продухване и т.н. Що се отнася до онлайн почистването, при него част от опциите включват повишаване на дебита, филтриране, обръщане посоката на потока. Вие сами решете кой от споменатите дотук варианти отговаря най-добре на изискванията и предпочитанията ви, както и на степента на замърсяване на вашите топлообменници.

Ние от Apogee99.com може да Ви помогне при избора на правилния топлообменник за Вашите нужди. 

Като официален представител на редица марки топлообменници Апогей 99 има необходимите оригинални софтуери и обучени специалисти да работят с тях. Единственото, което е нужно да споделите с нас параметрите, при които искате топлообменниците да работят. Ако някой параметър не Ви е известен или не знаете как да го разберете ще Ви помогнем да го намерим. Предлагаме консултацията напълно безплатно. Към нас се обръщат за помощ инсталатори на термопомпи,  проектанти, крайни клиенти, които искат да заменят стар или дефектирал топлообменник.
Поддържаме на склад широка гама от марки, модели и мощности за да можем да Ви предложим решение за всяка ситуация.

Разгледайте нашата гама от топлообменници или просто се свържете с нас.