Вентилатори

В категорията “Вентилатори” ще намерите богата гама от различни видове битови и промишлени вентилатори, използвани за различни нужди. За Ваше удобство сме разделили различните видове в подкатегории:

 • Промишлени вентилатори - широко използвани за различни производствени и индустриални нужди като:
  • Вентилатори за изпарители и за кондензатори в хладилната и климатична техника.
  • Вентилатори за вентилация на производствени или складови площи
  • Вентилатори за охлаждане на различна индустриална техник
 • Центробежните или турбинни вентилатори имат широка употреба. Двигателите им са изнесени странично и потокът засмукан въздух не преминава през самия двигател. Това позволява да се използват за различни нужди с високо замърсяване на въздуха като:
  • Вентилатори за вентилационни системи на кухни
  • Вентилатори за вентилационни системи на промишлени обекти с високо прахово или топлинно насищане на въздуха.
  • Вентилатори за хладилни витрини
 • Каналните вентилатори се използват за поставяне на вентилатори директно във вентилационни тръби. Могат да се използват както за битови, така и за индустриални нужди. При нас може да намерите уреди за следните нужди:
  • Канални вентилатори за битова вентилация
  • Високотемпературни канални вентилатори с и без термодатчик
  • Индустриални канално турбинни вентилатори.
 • Вентилатори за баня - в тази категория ще намерите богата гама от видове и производители на вентилатори за баня, размери и различни екстри като:
  • Вентилатори за баня на Ф100, Ф120, Ф150мм. и други размери
  • Вентилатори за баня с клапа и без клапа
  • Вентилатори за баня с таймер или датчик за влага и температура
  • Вентилатори за баня с различни цветове
 • Осови или вентилатори за електроника, машини и оборудване. В тази категория ще намерите осови вентилатори с различни характеристики като:
  • Захранване от 12V, 24V и 220V
  • Размери
  • Форма
  • Захващане
  • Мощност

Как да изберете подходящ вентилатор за Вашите нужди?

Нуждите и приложенията на вентилаторите са изключително много, но всички те имат общо характеристика, а именно да пренасят дадено количество въздух или друга газ от едно място към друго. За да изберете правилния вентилатор за Вас, първо трябва да си отговорите на следните въпроси:

 • Въздуха, който ще преминава през вентилатора, с какви характеристики е: влажност, температура, запрашеност, наличие на взривоопасни или киселинни съединения.
 • Дебита на вентилатора или какво количество въздух трябва да може да пренесе за желано време.
 • Напор или налягане на въздуха, който вентилаторът трябва да преодолява. Във вентилационни системи или други индустриални приложения, както и при работата на всеки един вентилатор, се получават съпротивления, които пречат на работата на вентилатора. Различните видове и модели вентилатори имат различен индекс на напора, който могат да създават.
 • Достъпно захранване на обекта или мястото, където искате да го монтирате. 12V, 24V, 36V, 48V,........ 220V, 380V или друго.
 • Място за монтаж или габарити и форма на вентилатора.
 • Надеждността може да се прецени както и за всички останали изделия спрямо реномето на техния производител. Именно затова ние залагаме на доказани производители с безкомпромисно качество като: MMotors, ELCO, Cata, Savior и други.

След като имате отговор на тези въпроси, лесно можете да вземете решение с какви характеристики трябва да бъде Вашият вентилатор. Ако се затруднявате с избора, нашият екип ще Ви помогне в избора на правилния вентилатор за Вас.

По-долу ще Ви предоставим допълнителна информация относно различните видове вентилатори:

Аксиални и радиални вентилатори – какви са разликите?

Според своята основна класификация уредите от категория „Вентилатори“ се разделят на аксиални и радиални. Аксиални наричаме тези, при които въздушната струя се движи по посока на оста на уреда (затова са известни още като осови). Те могат да се видят най-вече в домовете на хората. Широкото им разпространение в битовата среда се дължи на множеството преимущества, които те носят на домакинствата. Сред въпросните преимущества на аксиалните вентилатори са икономичността им по отношение на изразходваната електроенергия, ниските нива на шума по време на тяхната работа, както и възможността за монтаж на сравнително малко количество площ.

Втората група вентилатори са радиалните или центробежните. Те се отличават с това, че въздушната струя се движи по посока на радиуса им. Подобен принцип на действие им позволява да генерират високо налягане, както и да работят при по-тежки условия и среда. Радиалните вентилатори са предпочитан избор в големи търговски обекти и помещения. Този тип вентилатори също така вършат отлична работа в индустриална среда, където трябва да се осигури непрекъсната вентилация с висока мощност. Залагайки на качествени радиални вентилатори, несъмнено ще успеете да си осигурите необходимата вентилация с оглед нормалното протичане на всички индустриални дейности.


Видове вентилатори според средата, за която са предназначени

Когато избирате вентилатори, трябва да се уверите, че те ще бъдат способни да се справят в средата, в която ще ги поставите. Тези с висока степен на влаго и/или прахозащита (IP) са предназначени за среда, която е влажна или запрашена. Обикновено за електрониката се използват точно такъв тип вентилатори, за да не се позволи прахът и влагата да повлияят негативно върху нейната функционалност и експлоатационен живот. Високотемпературните вентилатори, както подсказва наименованието им, се използват в среда с наличие на високи температури. А противоексплозивните са необходими на места, където се работи с потенциално запалими вещества.


Видове вентилатори според тяхното устройство

При разглеждане на различните класификации на уредите от категория „Вентилатори“ няма как да пропуснем и тази, която се прави на база на тяхното устройство. Вентилатори с втулка са най-разпространеният вариант поради своите цени, но могат да се използват само ако съответната дейност не изисква високо ниво на натоварване. Тези с лагер пък са по-скъпи, но ще ви свършат отлична работа при големи или продължителни натоварвания. И накрая стигаме до вентилатори с магнитно поле, които са с максимално усъвършенствани характеристики и гарантират пълна тишина при работа и устойчивост във времето. Имайте предвид обаче, че за тяхното закупуване ще трябва да направите значителна финансова инвестиция.


Вентилатори – приложения в бита и индустрията

Уредите от категория „Вентилатори“ е възможно да притежават множество приложения както в бита, така и в индустрията. В бита са особено разпространени стандартните вентилатори за прозоречен монтаж. Те могат да се използват за охлаждане, за елиминиране на неприятни миризми, за защита от атмосферни фактори и т.н. Няма как да пропуснем и популярните уреди за баня, които имат доста важни функции. Благодарение на тях след къпане влагата се премахва възможно най-бързо и се предотвратява възникването на мухъл. Употребата на качествени вентилатори в бита ще спомогне за подобряване на качеството на въздуха и като цяло на жизнената среда около вас.

Що се отнася до индустрията, там уредите от категория „Вентилатори“ също имат значителна роля. Пример за такава роля са предназначените за охлаждане на компютърни системи уреди – за процесор, за захранване, за компютърна кутия и т.н. Необходими са вентилатори и за други типове електронни уреди и апаратура, както и за произвежданите модерни отоплителни и климатични системи. В големите промишлени помещения отново надеждната вентилация играе ключово значение за нормалното протичане на работния процес. Когато става въпрос за подобно приложение, избираните вентилатори трябва да отговарят на спецификите на средата, в която се провежда работният процес – прашна, влажна, с висока температура или пък с наличие на потенциално запалими вещества.

Как да осигурявате правилна поддръжка на закупените вентилатори?

За да съхраните закупените от Вас вентилатори в отлично състояние и функционалност за максимално дълъг период от време, трябва да им осигурите правилна поддръжка. Това се отнася в особено голяма степен за уреди, използвани в по-специфична среда – с прах и наличие на различни химически вещества. Ослушвайте се за триене по време на работата на уредите, при което ще бъде необходимо да се извърши преглед. Проверявайте за натрупани слоеве прах и мръсотия, и ги почиствайте своевременно. На определени периоди от време търсете услугите на квалифицирани специалисти, които да извършат по-дълбочинен технически преглед на вашите вентилатори и да се уверят, че всичко с тях е наред.