Топлообменници

Кожухотръбен топлообемнник за пара SECESPOL серия JAD! Специално създаден за пара.

15/01/2021
Кожухотръбен топлообемнник за пара SECESPOL серия JAD! Специално създаден за пара.

Най-често допусканата грешка при залагане на топлообменник работещ с пара.

Ще обърнем внимание на една от най-често допусканите грешки при избора на топлообменник за инсталации работещи с пара. Практиката показва, че това е един масов и съществен проблем касаещ ефективността и "дълголетието" на инсталацията. Много-често се залага от неопитни проектанти използването на споени пластинчати топлообменници, но не винаги са и най-доброто решение. Въпреки отличната енергийна ефективност и малките им размери, тяхното използване не винаги е правилно. Спойката между различните пластини при повечето модели е с мед, а в редки на пазара серии с неръждаеми компоненти под формата на пудра. Тъй като между отделните пластни не е възможно температурно разширение, те са изключително чувствителни на големи температурни разлики и резки разширения.
Една от най-често допусканите грешки е избор на пластинчат топлообменник за приложение с пара. В голяма част от случаите температурните разлика са прекалено големи, което води до сериозни разширения и натоварвания върху материала на топлообменника. Също така хидравличните удари при рязка промяна в скоростта на потока са често срещани и водят до проблеми в структура на топлообменника.

Кожухотръбни топлообменници за пара SECESPOL JAD

Вземайки тези факти предвид, световният лидер в производството на кожухотръбни топлообменници SECESPOL прави серията JAD. Специално проектирани кожухотръбни топлообменници за пара издържащи изключително високи скорости и натоварвания. На пръв поглед серията JAD на SECESPOL изглежда като обикновен кожухотръбен топлообменник, но се различава със специално проектирания тръбен сноп, увит под формата на спирала, водещ до по-голяма топлообменна повърхност и ефективност заради високата скорост и турболентност на потока. За да може JAD да се бори срещу неправилното използване на пластинчати топлообменници, поради по-ниската им цена, специалистите от SECESPOL са успели да доближат ефективността, размерите и цената на топлообменника за пара JAD, до тази на споените топлобменници. Ако имате нужда наш специалист да Ви помогне в избора на подходящия топлообменник точно за Вашите нужди, съобразен със спецификата на инсталацията Ви, можете да се свържете с нас.