Бойлери

Смяна на терморегулатор

04/12/2016
Смяна на терморегулатор
Терморегулаторът е една от най-важните части на бойлера и правилното му функциониране е от голямо значение. Той контролира работната температура с цел да предотврати прегряване. Съществуват два вида терморегулатори – електронен и механичен. Интересува Ви смяна на терморегулатор? Ето как... При условие, че светлинната индикация на бойлера не работи, а напрежение от 220V реално достига до клемата на захранване, това означава, че терморегулаторът е блокирал. Когато терморегулаторът е в неизправност е препоръчително той да бъде сменен с нов. Най-разпространените терморегулатори са с амперажи 16A и 20А. Също така при смяната на термурегулатор не е нужно да се източва целия бойлер, без значение какъв вид и модел е той.

Как да смените Вашия терморегулатор:

Цената на един терморегулатор закупен от оторизирания сервиз обикновено е много по-висока, ако закупите същия от специализиран магазин за резервни части за бойлери.

Терморегулатори на бойлери Теси

Бойлерите Теси са доста разпространена сред потребителите марка. Има лесна поддръжка и експлоатация. Фирмата произвежда различни модели бойлери от вертикален и хоризонтален тип с различни по тип терморегулатори. Терморегулаторите са от вида RTS и обикновени със сонда, като напоследък се използват предимно тип RTS. Терморегулаторите са с два ампеража: 16 A и 20 A, като най- разпространени са първите 16A, 220V, 50Hz (RTS регулатор). Разбира се ако ви се наложи да подмените стария няма абсолютно никакъв проблем да го направите с 20А, дори е желателно. Терморегулаторите на бойлерите Теси са произведени от друга фирма, която се занимава основно с производство на терморегулатори и различни видове защити. Можете да закупите и на друга марка, но е важно той да отговаря напълно на вашия, но е желателно да бъде на доказан производител. Цената за смяна на терморегулатор се определя в зависимост от типа на терморегулатора и съответното място за техническо обслужване на бойлера. При бойлерите с хоризонтален монтаж и несъобразено разстояние за техническо обслужване е нужно бойлера да бъде демонтиран. Демонтирането е необходимо, тъй като защитата е с дължина поне 30 см ( и повече) и ако от страната на електрическата част на бойлера до стената няма толкова разстояние трябва да се свали. Смяната на терморегулатор при бойлерите Теси може да се извърши от всеки, който разбира от електрически схеми. Важно е след извършването на монтажа на новия терморегулатор да се спази посоката на тока или с други думи, е нужно правилно да се свържат клемите на фаза и нула на терморегулатора. Също много важно е контактните тоководещи планки да прилегнат добре. Те трябва да са плътно прилепнали една до друга. Ако контактните връзки са хлабави, се получава нагар и прегряване на крачетата на нагревателя, в следствие на което терморегулаторът на бойлера може да изгори. Това е и най-честата причина за дефектация на електрическите компоненти в бойлера. Всички електрически връзки трябва да са здраво захванати. Ако кабелите са твърди това означава, че връзките са били хлабави и те прегрявали. При това положение е необходимо да бъдат подменени.

Терморегулатори на бойлери Елдом

Бойлерите от марката Елдом се произвеждат с отделени един от друг терморегулатори и термозащита. И двата елемента са с монтирани сонди във фланеца. Целта на терморегулатора е да контролира нагряването на водата, регулирайки работната температура на водата в норми, въведени от производителя. Ако терморегулаторът не функционира правилно или бойлерът не е правилно монтиран, се включва термозащитата, която предпазва бойлера от избухване, причинено от прекалено разширяване на водата във водосъдържателя, в следствие от прегряване.

Как да разбера, че терморегулаторът на бойлер Елдом не работи правилно ?

Ако забележите, че температурата на загряване е прекалено висока, излиза пара от смесителите, индикаторът за загряване не се изключва дълго време, чува се пукане и се появяват течове от възвратния клапан на бойлера, в такъв случай е желателно да проверите изправността на терморегулатора,

Терморегулатори на бойлери  Фламина

Бойлерите Фламина са с RTS терморегулатор 16А или термореле RTS 20A. Терморегулаторът се сменя лесно. Използва се дълга отвертка за разкачането на електрическото захранване след което терморегулаторът се издърпва надолу. Той трябва да се издърпа внимателно, тъй като е захванат за нагревателя чрез щифтчета. След което се извършва обратната процедура по монтиране на новия регулатор, като е важно да бъдат спазени означенията за нула и фаза, когато се свързва към електрическата мрежа. След като се смени терморелето задъжително трябва да се настрои неговата работна температура. За да регулира правилно температурата на водата в един бойлер, терморегулаторът трябва да се настрои според желаните градуси след смяната на релето. Всички съвместими с бойлери Фламина терморелета нямат скала с номерирани градуси, което усложнява настройката на работната температура. Трябва внимателно да се ориентирате по скалата, за да не се увеличи на максимална степен терморелето. Работната температура трябва да бъде настроена до около 62 градуса. Най-лесния начин за настройка е да се увеличи до допустимия максимум без опасност да се включва защитата е да завъртите регулатора до максимум, след което да го върнете с около 3мм.

Терморегулатори на бойлери Stiebel Eltron

Stiebel Eltron са бойлери, с немски бранд, но се срещат доста модели произведени от френския гигант Atlantic Group, произведени с марката Stiebel Eltron. Цената на този бойлер е обикновено висока в сравнение с нашите местни производители, но въпреки това има някой доказани предимства. Повредите са рядко срещани, но оторизираните сервизи на тази марка обикновено работят скъпо и предлагат резервните части за тях на висока цена. Ако имате технически познания лесно можете да подмените повредения регулатор, като можете да закупите нов на далеч по-добра цена от специализираните магазини за резервни части за бойлери. Бойлерите Stiebel Eltron (Atlantic) са просто устроени: качествена изолация на водосъдържателя, комбиниран терморегулатор, който има тип RTS термозащита, фланец с отделен нагревател, също така и характерни параметри на възвратния клапан, което е типично само за тази марка бойлери. Най- често срещаната повреда при тази марка бойлери е в терморегулаторите. Лесно се износват пластините им, което води до нуждата от смяна. Смяната на терморегулатор става сравнително бързо, в зависимост от мястото на обслужване на самия бойлер, като при самата смяна не е нужно да се източва водата от бойлера. Смяната на терморегулатор с нов става лесно, като дори няма нужда от специални инструменти. Проблем може да възникне само, ако бойлерът е монтиран плътно до стената, защото няма достатъчно свободно място за техническото му обслужване, затова се налага да се извърши демонтаж и източване на водата на бойлера.

Терморегулатори на бойлери Дипломат

Ако дадена част от бойлери Дипломат трябва да бъде сменена и за да бъде диагностициран проблема, първо се отваря капака на бойлера и се замерва електрическата верига. После се прави проверка на всеки елемент. Трябва да се проверят стойностите на съпротивлението, ампеража и напрежението. Всяко отклонение от стандартните стойности индикира за съответен проблем. Терморегулаторите на бойлерите Дипломат са монтирани на капака на бойлера, като врътката му също е изнесена на капака. Монтирането и демонтирането на терморегулатора се извършва лесно, тъй като е захванат само с две винтчета към капака. Електрическата схема преминава през целия терморегулатор, като самата смяна се осъществява чрез разкачането и закачането на двете кабелни обувки. При монтажа и демонтажа на електрическите крачета е важно да се обърне специално внимание да не се разменят техните места, защото ще се обърне и посоката на тока. Затова има обозначения на самия терморегулатор, като при различните производители са различни, а при оригиналните терморегулатори на Дипломат крачетата са обозначени с “вход 1” и “вход 2”. В заключение, терморегулаторът е един от най-важните елементи на бойлера, затова в случай, че възникнат съмнения по неговата изправност, най-добре е да бъде подменен с нов. Като специализиран магазин за резервни части за битови уреди, АПОГЕЙ 99 може да ви предложи богата гама на водещите световни производители на терморегулатори влагани в почти всички бойлери на нашия пазар. За да разгледате всички терморегулатори за бойлери кликнете тук. Ако имате нужда от друга резервна част за бойлер кликнете тук. терморегулатор с палец - Смяна на терморегулатор