Инфрачервено отопление

Инфраред отопление за дома - как работи?

13/10/2017
Инфраред отопление за дома - как работи?
Като за начало, защо се нарича инфраред отопление? Защото лъчите, които излъчва, се намират след червеното на светлинния спектър. Т.е. те варират от края на обозримата червена светлина до микровълновото лъчение.

Как се случва магията "инфраред отопление"?

Нека си представим хубав и слънчев ден през ноември. Какво прави впечатление? Денят сам по себе си е студен, но слънчевите лъчи топлят. Как е възможно? Малко повече от половината слънчева енергия достига земята под формата на инфрачервени лъчи. А те топлят директно телата, не въздуха. Обикновеният конвектор топли въздуха, но всички знаем, че въздухът не е акумулатор, той е само проводник на топлина. Затова отнема време да затопли телата. Не и инфрачервените печки - те повишават директно температурата на предметите, които после отдават своята топлина навън. Слънцето затопля земята, хората, сградите, предметите, а всички те отдават топлина на въздуха. През лятото е лесно въздухът да е топъл - постоянното и силно нагряване на земята и предметите го позволява. През ноември не е толкова лесно, защото инфрачервената светлина на слънцето е слаба, нагряването е малко, въздухът не може да се стопли. Но ние - да. Така започва и Вашият инфрачервен панел (или инфрачервена печка). Нагрява стените, пода, мебелите, дори човешките тела. Едва след това се стопля въздухът. Така е възможно моментално постигане на желаната температура, защото тя се постига върху хората. Ето защо инфраред отопление се използват успешно и ползотворно и за открити площи. инфраред отопление

Инфрачервеният нагревател

инфраред отопление нагреватели Infrared вълните преминават през въздуха с минимални загуби, а високата им естествена температура позволява далечния пренос на топлинните вълни директно върху телата. В статията относно видовете нагреватели е подробно обяснено какво има в различните инфрачервени нагреватели. Някои от тях работят с нишки от карбон, които имат голяма еластична якост, както и възможността да бъдат нагрявани до изключително високи температури, за да се достигне на повърхността на нагревателя около 100ᴼC-120ᴼC. Други имат кварцови нагреватели с халогенен газ и достижима температура от 800ᴼС-900ᴼС на повърхността, използват се предимно за индустриално отопление.

Инфрачервени отоплители

В какви варианти всъщност infrared може да топли? В зависимост от целите у дома, а и от естетическите предпочитания, има няколко вида инфраред отопление за дома.
  • Нека започнем с печките.

За какво служат те? Очевидно, за отопление. Те постигат висока температура моментално, което ги прави много подходящи за отопление на по-големи пространства или открити площи (например заведения, веранди и т.н.). Икономичност? Консумацията им на ток е по-висока в сравнение с IR панелите, но топлината, която отделят, е повече. Недостатък? Най-добре отопляват телата, които са директно пред самата печка.
  • Но има и инфрачервени панели.

За какво служат те? Панелите са подходящи само за интериорно инфраред отопление. Развиват температура по-бавно от IR печките, но я поддържат по-дълго време. Освен това могат да служат и за визуално оформление на дома Ви - върху повечето панели може да се нарисува/принтира изображение, което ги прави привлекателни за почти всеки вид интериор. Икономичност? Определено са икономични, тяхната консумация е значително по-малка от на печките и оправдана напълно в сравнение с топлината, която предлагат. Недостатък? Резултатът се постига сравнително бавно, макар все пак да е страхотен.

С какво IR е по-добро от останалите видове отопление?

Що се отнася до преимуществата на инфрачервената светлина, най-значимо от медицинска гледна точка изглежда нейната способност да прониква на 3-4 mm в кожата, където действа положително на цялото тяло, подобрявайки кръвообръщението и стимулирайки процеса на детоксикация. Не напразно има специални инфрачервени терапии за диагнози, свързани с кожни заболявания, ставни проблеми и други подобни. Но никак не е за пренебрегване фактът, че на повърхността си инфрачервените панели поддържат изключително ниска температура - около 60ᴼС, което позволява да не се отделя миризма на прах, нито пък вредни изпарения от нагрята боя. Това го прави най-предпочитания метод за отопление при хора с алергии и чувствителност към препарати.